Ακροδεξιοί αντισημίτες κερδίζουν τις εκλογές στην Ουγγαρία μετά από μια λυσσασμένη προεκλογική εκστρατεία

Βίκτορ Όρμπαν και Μπένιαμιν Νετανιάχου σε επίσκεψη του τελευταίου στην Ουγγαρία πέρσι του καλοκαίρι


Ένα κόμμα που πιστεύει σε μια παγκόσμια Εβραϊκή συνωμοσία κέρδισε τις Ουγγρικές γενικές εκλογές την Κυριακή. Οι Ναζιστές ήρθαν δεύτεροι.

Περίπου το 60% των Ούγγρων πολιτών που ψήφισαν στήριξαν κάποιο ακροδεξιό κόμμα. Σε όλη την Ευρώπη η δεξιά πανηγυρίζει.

Σε μια αισχρή κίνηση ο συντηρητικός υπουργός εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέστειλαν συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Όρμπαν. Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι μια πραγματική απειλή για τους Εβραίους, τους Ρομά, τους ΛΟΑΤ+ ανθρώπους, τις γυναίκες και για την εργατική τάξη.

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν του δεξιού ρατσιστικού κόμματος Φιντές κέρδισε 134 από τις 199 έδρες του κοινοβουλίου.

Το ναζιστικό κόμμα Τζόμπικ που σημείωσε μικρή άνοδο πήρε 25 έδρες, αλλά είναι τώρα αξιωματική αντιπολίτευση.

Η συμμαχία του Σοσιαλιστικού Κόμματος (MSZP) και του κόμματος του φιλελεύθερου Διαλόγου υπέστη καθίζηση.

Ο Όρμπαν διεξήγαγε μια λυσσασμένη αντισημιστική προεκλογική εκστρατεία βασισμένη στην "υπεράσπιση της Ουγγαρίας" από το να καταλήξει να είναι ένα "έθνος μεταναστών".

"Πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά και σταράτα για το μέλλον που μας ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες, ο ΟΗΕ και τα επιτελεία του Σόρος", δήλωνε. 

Το όνομα του χρηματιστή Σόρος χρησιμοποιείται σαν συνθηματικό για τους Εβραίους.

Η δεξιά κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της Ουγγαρίας από την οικονομική κρίση του 2007, που τσάκισε μια καταχρεωμένη μεσαία τάξη. Το φασιστικό Τζόμπικ αύξησε τα ποσοστά του κατηγορώντας τους Εβραίους και τους Ρομά.

Έσυρε πίσω του άλλα τμήματα της κοινωνίας, όπως κάποιοι φτωχοί αγρότες και νεολαία, που βγήκαν ελάχιστα κερδισμένοι από την πολιτική της ελεύθερης αγοράς.

Παραστρατιωτικοί

Το Τζόμπικ συγκρότησε την -επισήμως πια- απαγορευμένη παραστρατιωτική οργάνωση Ουγγρική Φρουρά.

Το Φιντές διαδέχθηκε το 2010 το πνιγμένο στα σκάνδαλα MSZP. Έφερε μια νομοθεσία υπεράσπισης της "παραδοσιακής οικογένειας", στοχοποίησε τους Ρομά και απάντησε στην άνοδο του Τζόμπικ προσπαθώντας να το μιμηθεί.

Το πολιτικό σκηνικό μετακινήθηκε ακόμα δεξιότερα στον απόηχο της προσφυγικής κρίσης του 2015. Χιλιάδες Σύριοι πρόσφυγες που έφυγαν για να γλιτώσουν απ' τους πολέμους της Δύσης, πέρασαν από την Ουγγαρία στη Γερμανία. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και η ΕΕ προώθησαν μια ποσόστωση για την εγκατάσταση των προσφύγων.

Η Ούγγρικη κυβέρνηση έχτισε ένα φράχτη στα σύνορα με τη Σερβία και διεξήγαγε ρατσιστικό δημοψήφισμα για τις ποσοστώσεις το 2016. Άρχισε να χρησιμοποιεί την Ισλαμοφοβία και να παριστάνει το θεματοφύλακα της "Χριστιανικής Ευρώπης".

Όταν αναπτύσσεται ένα είδος ρατσισμού, δίπλα σ' αυτό φυτρώνουν και άλλα. Οι επιθέσεις του Φιντές στο Σόρος είναι δεμένες με την Ισλαμοφοβική κινδυνολογία για τους πρόσφυγες.

"Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι εκατομμύρια μετανάστες απειλούν να έρθουν από το νότο", δήλωσε την περασμένη βδομάδα ο Όρμπαν.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες μαζί με το δισεκατομμυριούχο κερδοσκόπο δεν θέλουν να υπερασπιστούνε τα σύνορά μας, αλλά προτιμούν να αφήσουν τους μετανάστες να περάσουν."

Μπορεί οι φασίστες να μη σημείωσαν μεγάλη άνοδο, η απειλή όμως είναι παρούσα.

Ο ηγέτης του Τζόμπικ, Γκάμπορ Βόνα, δήλωσε ότι προτίθεται να παραιτηθεί. Παλιότερα διηύθυνε το παραστρατιωτικό σκέλος, όμως θέλησε να εμφανιστεί σαν πιο "σοβαρός" μετά την αποτυχία στις γενικές εκλογές του 2014.

Σε κάποιες στιγμές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το Τζόμπικ φάνταζε πιο μετριοπαθές από το Φιντές.

Αλλά η στρατηγική του Βόνα να φανεί "σοβαρός" απέτυχε, κι ίσως τώρα το Τζόμπικ ξαναεπιχειρήσει να στήσει κίνημα στο δρόμο.

Η Ουγγαρία είναι μία σκληρή προειδοποίηση για το τι μπορεί να συμβεί αν η δεξιά και ο ρατσισμός δεν έχουν αντίπαλο στην προσπάθειά τους να τραβήξουν την οργή του κόσμου δεξιά.

Far right antisemites win election in Hungary after vicious campaign, by Tomáš Tengely-Evans
Socialist Worker, Issue No. 2599, International, Mon 9 Apr 2018

Σχόλια