Η Καταλονία κηρύσσει την ανεξαρτησία της! Η δύναμη του λαού αψηφά τον κρατικό εκβιασμό

Ντέιβιντ Καρβάλα, Βαρκελώνη, 27/10/2017
Socialist Worker


Πανηγυρισμοί σε όλη η Καταλονία για την πολυαναμενόμενη κήρυξη ανεξαρτησίας σήμερα, Παρασκευή, από το Καταλανικό κοινοβούλιο.
Οι Καταλανοί βουλευτές στη Βαρκελώνη ψήφισαν για τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας μετά τη ψήφιση για τη διάλυση της Καταλανικής κυβέρνησης από την Ισπανική γερουσία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κάρμε Φορκαντέλ διάβασε φωναχτά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας που γράφτηκε για να διαβαστεί πριν δυο βδομάδες αλλά την "ανέστειλε" ο Καταλανός πρόεδρος Πουτζντεμόν.

Οι διαδηλωτές έξω απ' τη Βουλή ξέσπασαν σε ζητωκραυγές.

Ο δεξιός Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι αρνείται να αναγνωρίσει τη διακήρυξη υποσχόμενος ότι "το κράτος θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλονία". 

Η κήρυξη της ανεξαρτησίας έρχεται μετά από την συγκλονιστική υπεράσπιση του δημοψηφίσματος από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους τη 1 Οκτώβρη και τη Γενική Απεργία στις 3 Οκτώβρη.

Έρχεται επίσης μετά από κάποιες βδομάδες δισταγμού, ακόμα και μέχρι χθες, τη δεξιάς πτέρυγας του Καταλανικού εθνικισμού.

Στο τέλος αυτοί οι δισταγμοί ξεπεράστηκαν από την άρνηση του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP) του Ραχόι να κάνει την παραμικρή παραχώρηση σε συνδυασμό με την εκκωφαντική απάντηση των από τα κάτω.

Όταν ο Πουτζντεμόν επιχείρησε την Πέμπτη να τα ακυρώσει όλα και να καλέσει εκλογές, μια μαζική φοιτητική κινητοποίηση κινούνταν ήδη στους δρόμους της Βαρκελώνης.

Οι πολιτικοί είχαν κάνει μια συμφωνία που τους φαινόταν ωραία από τα γραφεία τους -αλλά όταν θέλησαν να την παρουσιάσουν στους δρόμους έγινε πολύ φανερό ότι ήταν εντελώς απαράδεκτη. 

Η μάχη κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει. Μόνο μια πολιτική ανυπακοή μαζικής κλίμακας μπορεί να αντισταθεί στην καταστολή του Ραχόι -και να αποτρέψει τις προδοσίες των Καταλανών πολιτικών.

Χρειάστηκαν ήδη απεργίες, καταλήψεις, μαζικές διαδηλώσεις για να φτάσουμε ως εδώ. Θα χρειαστούν περισσότερα, και η αλληλεγγύη θα είναι απαραίτητη.

Πολλοί άνθρωποι στο άκουσμα της κήρυξης της ανεξαρτησίας έκλαψαν. Κάποιοι παλεύανε γι' αυτό δεκαετίες. 

Άνθρωποι πήγαν φυλακή. Το 1992, πριν του Ολυμπιακούς αγώνες της Βαρκελώνης, οι αρχές έβαλαν εκατοντάδες υποστηριχτές της ανεξαρτησίας στη φυλακή χωρίς δίκη για να τους βγάλουν απ' τη μέση. 

Ακόμη και τώρα, ο Τζόρντι Σάντσες και ο Τζόρντι Κουσάρτ, οι ηγέτες των δυο βασικών οργανώσεων υπέρ της ανεξαρτησίας είναι τώρα στη φυλακή περιμένοντας να δικαστούν με την κατηγορία της "στάσης".

Η σημερινή νίκη είναι επίσης αποτέλεσμα δεκαετιών κοινωνικών αγώνων στην Καταλονία. Του αντικαπιταλιστικού κινήματος των αρχών του 2000, των μαζικών διαδηλώσεων ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ το 2003 και της πάλης ενάντια στο φασισμό.

Έγινε μια πολύ μαζική διαδήλωση το Φλεβάρη για την υποδοχή των προσφύγων. Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Αυγούστου έγινε μια διαδήλωση που ύψωσε τη φωνή ενάντια στο εμπόριο όπλων, ενάντια στο ρατσισμό και την ισλαμοφοβία και για ειρηνική συνύπαρξη σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία.

Είναι η Καταλανική κοινωνία που πέτυχε αυτή τη νίκη ως πολυπολιτισμική κοινωνία, κι αυτός έγινε ένας κρίσιμος παράγοντας στις συζητήσεις στη Βουλή.

Ο εκπρόσωπος του PP προσπάθησε να χρησιμοποιήσει μια στενή ερμηνεία του όρου Ισπανός και Καταλανός για να υπερασπιστεί την αντίθεσή του στην ανεξαρτησία. Η αριστερά -από το αντικαπιταλιστικό CUP μέχρι το ρεφορμιστή Καταλανό αντιπρόεδρο Οριόλ Ζουνκέρας υπερασπίστηκαν ξεκάθαρα έναν πιο συμπεριληπτικό ορισμό.

Αυτό το όραμα για την Καταλονία συμπεριλαμβάνει τους μετανάστες από άλλες περιοχές του Ισπανικού κράτους και απ' όλο τον κόσμο, σαν κομμάτι της πολυπολιτισμικής κοινωνίας που θα εργάζεται συλλογικά για την οικοδόμηση της Καταλανικής δημοκρατίας. 

Οι ακτιβιστές της Καταλονίας έχουν ακόμα πολλή δουλειά για να χτίσουν αυτή τη δημοκρατία -και να παλέψουν ενάντια στην καταπίεση του Ισπανικού κράτους.

Αλλά η κήρυξη της ανεξαρτησίας είναι ένα τεράστιο βήμα μπροστά και θα μπορούσε να γίνει το ξεκίνημα μιας θετικής αλλαγής για τους λαούς όλου του κόσμου.

Η δύναμη του λαού της Καταλονίας ανάγκασε σε ήττα την αστυνομική βία και τις προσπάθειες των πολιτικών να τον πουλήσουν, στέλνοντας το μήνυμα ότι αυτή η δύναμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα μέρη.
 

Σχόλια