Πολιορκημένη η “Σύνοδος Κορυφής” των φασιστών στο Κόμπλεντς

εργατική αλληλεγγύη, Νο.1259, 1 Φλεβάρη 2017


Το κίνημα που ξέσπασε στις ΗΠΑ με το που ορκίστηκε ο Τραμπ έχει ήδη προσφέρει πολύτιμη υπηρεσία σε εμάς στην Ευρώπη. Έχει σε πρώτη φάση βουλώσει το στόμα των φασιστών και των ακροδεξιών που περίμεναν με τις σαμπάνιες στο χέρι να πανηγυρίσουν τη στέψη του πλανητάρχη τους. Τις μέρες της ορκομωσίας οι επίδοξοι χιτλερίσκοι της Ευρώπης ήταν μαζεμένοι στο Κόμπλεντς της Γερμανίας. 

Καλεσμένοι του Μάρκους Πρέτσελ, της “Εναλλακτικής για τη Γερμανία” ήταν η Μαρίν Λεπέν από τη Γαλλία, ο Χέερτ Βίλντερς από την Ολλανδία, ο Ματέο Σαλβίνι από την Ιταλία και άλλα ακροδεξιά κατακάθια. Μερικοί από αυτούς είχαν κάνει βόλτες στην Ουάσινγκτον λίγες μέρες νωρίτερα για να έρθουν σε επαφή με τους ανθρώπους του Τραμπ. Από τη Γερμανία του έστειλαν και τηλεγραφήματα. Το κόλπο ήταν να είναι μαζεμένοι την ώρα της ορκωμοσίας για να στείλουν το μήνυμα ότι ο δικός τους νίκησε στην άλλη όχθη του Ατλαντικού και το 2017 θα είναι η σειρά της ακροδεξιάς και στην Ευρώπη. Οι εφημερίδες είχαν προετοιμασμένους και τους συνηθισμένους τίτλους για τον “λαϊκισμό” που καλπάζει σε όλο τον κόσμο.

Η ακροδεξιά μάζωξη δεν πέτυχε τα αναμενόμενα. Όχι μόνο γιατί ήταν περικυκλωμένη από αντιφασίστες μέσα στην ίδια τη Γερμανία. Αλλά γιατί το μήνυμα τη μέρα της ορκωμοσίας δεν το έστειλε ο “λαϊκισμός” του Τραμπ, αλλά το κίνημα που του χάλασε τη φιέστα στην Ουάσινγκτον και σε ολόκληρες τις ΗΠΑ. Ο Τραμπ ήδη μετατρέπεται στον πιο κοινωνικά απομονωμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, από τις πρώτες βδομάδες. Και η “Μαύρη Διεθνής” του Κόμπλεντς αντί να κερδίσει λίγη από τη δόξα του Τραμπ, είδε εικόνες από το δικό της παρελθόν και μέλλον. Το μήνυμα που στέλνουν οι ΗΠΑ αυτές τις μέρες δεν είναι οι επιτυχίες του Τραμπ, αλλά το “Κάτω τα χέρια από τους μουσουλμάνους”, το “ανοίξτε τα σύνορα”, οι καταλήψεις των αεροδρομίων και οι πλημμυρισμένοι από κόσμο δρόμοι.

Κάθε άλλο παρά εφησυχασμό σημαίνουν όλα αυτά. Το κίνημα στις ΗΠΑ χάλασε τη γιορτούλα στο Κόμπλεντς, αλλά ο Τραμπ συνεχίζει να είναι σημείο αναφοράς για την ακροδεξιά στην Ευρώπη. Έχουν τον άνθρωπό τους στο τιμόνι της υπερδύναμης και θα προσπαθήσουν να το αξιοποιήσουν. Κάθε επιθετική κίνηση του Τραμπ θα δίνει ένα επιχείρημα στις Λεπέν και τους Βίλντερς στις εκλογικές τους μάχες αλλά και στους δρόμους. Κλείσιμο των συνόρων στους μουσουλμάνους, τείχος για τους μετανάστες είναι τα συνθήματα της ακροδεξιάς που ο Τραμπ τα κάνει πράξη. Η 18 Μάρτη δεν έχει συμβολικό χαρακτήρα. Είναι το επόμενο βήμα συντονισμού όλης αυτής της αντίστασης που είναι κοινή και στις δύο ηπείρους. Με τα ίδια συνθήματα, με την ίδια δυναμική, πρέπει και μπορούμε να τους σταματήσουμε όλους μαζί, μικρούς και μεγάλους Τραμπ, μικρούς και μεγάλους Χίτλερ.

Σχόλια