«Θα μαρτυρήσω αύριο»          
«ΘΑ ΜΑΡΤΥΡΗΣΩ ΑΥΡΙΟ»

Θα μαρτυρήσω αύριο όχι σήμερα.
Σήμερα ξεριζώστε μου τα νύχια.
Δε μαρτυράω.
Εσείς δεν ξέρετε πού τελειώνουν οι δυνάμεις μου.
Εγώ ξέρω.
Είσαστε πέντε χέρια δυνατά με δαχτυλίδια.
Στα πόδια σας φοράτε παπούτσια
Με καρφιά.


Θα μαρτυρήσω αύριο, όχι σήμερα,
Αύριο.
Μου χρειάζεται η νύχτα για ν' αποφασίσω.
Δε χρειάζεται λιγότερο από μια νύχτα
Για να αποκηρύξεις, ν' αρνηθείς, να προδώσεις.

Για ν' αποκηρύξω τους φίλους μου,
Για ν' αρνηθώ το ψωμί και το κρασί,
Για να προδώσω τη ζωή,
Για να πεθάνω.

Θα μαρτυρήσω αύριο, όχι σήμερα.
Η λίμα είναι κάτω απ' το πλακάκι.
Η λίμα δεν είναι για το καγκελάκι.
Η λίμα δεν είναι για τους βασανιστές μου.
Η λίμα είναι για τις φλέβες τις δικές μου.

Σήμερα δεν έχω τίποτα να πω.
Θα μαρτυρήσω αύριο.
« Je trahirai demain » 

 Μαριάν Κον. Γαλλίδα ποιήτρια που δολοφονήθηκε από την Γκεστάπο το 1944 σε ηλικία 22 ετών. Φωτογραφία ταυτότητας, τραβηγμένη από τους Ναζί ώστε να απεικονίζει το "εμφανώς Εβραϊκό" αυτί της.

Σχόλια

Οι Μειονότητες στην Ελλάδα

Το τέλος των Βαλκανικών πολέμων, η συμφωνία του Νεϊγύ μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η Συνθήκη της Λωζάνης το 1923, διαμόρφωσαν την Ελλάδα σε ένα πολυεθνικό κράτος. Όχι μόνο μέσα από την προσάρτηση εδαφών αλλά και εθνοτήτων που μέχρι τότε ανήκαν στο τμήμα της πολυεθνικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα Βαλκάνια. Αυτή είναι η αρχή του πώς στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορες καταπιεσμένες εθνικές μειονότητες, οι Τούρκοι και οι Πομάκοι της Θράκης, οι Μακεδόνες, κ.ά.

Γυναίκες ενάντια στον καπιταλισμό

100 χρόνια από τη θρυλική απεργία που διεκδικούσε “ψωμί και τριαντάφυλλα”, η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών είναι πιο στενά δεμένη παρά ποτέ με την πάλη των εργατών ενάντια στον καπιταλισμό, υποστηρίζει η Μαρία Στύλλου.

100 χρόνια από τη Συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ

Η Συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ βοήθησε το ξέσπασμα της Γερμανικής Επανάστασης. Εκατομμύρια φαντάροι, εργάτες, εργάτριες έθεταν στον εαυτό τους το απλό ερώτημα: αφού οι «Ρώσοι» είναι διατεθειμένοι να κάνουν τόσες θυσίες για την ειρήνη, τότε γιατί να συνεχιστεί ο πόλεμος; Γιατί να μην ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους;

170 χρόνια Κομμουνιστικό Μανιφέστο

Ο Μαρξ κι ο Ένγκελς έγραψαν το Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος για λογαριασμό της επαναστατικής οργάνωσης που ήταν μέλη. Στο δεύτερο συνέδριό της που έγινε τον Νοέμβρη του 1847 η Ένωση των Δικαίων μετονομάστηκε σε Ένωση των Κομμουνιστών και τους εξουσιοδότησε να εκθέσουν δημόσια σε ένα σύντομο κείμενο τις βασικές αρχές της αλλά και το άμεσο πρόγραμμα δράσης της. Το Μανιφέστο ήταν δηλαδή μια παρέμβαση στις εξελίξεις, όχι ένα κείμενο που προοριζόταν για τους μακρινούς απογόνους στο μέλλον. Κι οι εξελίξεις «μύριζαν μπαρούτι», ήδη πριν τα τέλη του 1847, η Ευρώπη ολόκληρη έμοιαζε με ηφαίστειο που ετοιμαζόταν να εκραγεί. Το Μανιφέστο «βγήκε» από το τυπογραφείο στις 21 Φλεβάρη.

Ιμπεριαλισμός και Πόλεμος

Ο κύριος μηχανισμός που υιοθετήθηκε από τον καπιταλισμό στο τέλος του περασμένου αιώνα ήταν η επέκταση πέρα από τα αρχικά κέντρα του συστήματος στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, μια διαδικασία που έγινε γνωστή με τον όρο "ιμπεριαλισμός".