Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Θα μαρτυρήσω αύριο»          
«ΘΑ ΜΑΡΤΥΡΗΣΩ ΑΥΡΙΟ»

Θα μαρτυρήσω αύριο όχι σήμερα.
Σήμερα ξεριζώστε μου τα νύχια.
Δε μαρτυράω.
Εσείς δεν ξέρετε πού τελειώνουν οι δυνάμεις μου.
Εγώ ξέρω.
Είσαστε πέντε χέρια δυνατά με δαχτυλίδια.
Στα πόδια σας φοράτε παπούτσια
Με καρφιά.


Θα μαρτυρήσω αύριο, όχι σήμερα,
Αύριο.
Μου χρειάζεται η νύχτα για ν' αποφασίσω.
Δε χρειάζεται λιγότερο από μια νύχτα
Για να αποκηρύξεις, ν' αρνηθείς, να προδώσεις.

Για ν' αποκηρύξω τους φίλους μου,
Για ν' αρνηθώ το ψωμί και το κρασί,
Για να προδώσω τη ζωή,
Για να πεθάνω.

Θα μαρτυρήσω αύριο, όχι σήμερα.
Η λίμα είναι κάτω απ' το πλακάκι.
Η λίμα δεν είναι για το καγκελάκι.
Η λίμα δεν είναι για τους βασανιστές μου.
Η λίμα είναι για τις φλέβες τις δικές μου.

Σήμερα δεν έχω τίποτα να πω.
Θα μαρτυρήσω αύριο.
« Je trahirai demain » 

 Μαριάν Κον. Γαλλίδα ποιήτρια που δολοφονήθηκε από την Γκεστάπο το 1944 σε ηλικία 22 ετών. Φωτογραφία ταυτότητας, τραβηγμένη από τους Ναζί ώστε να απεικονίζει το "εμφανώς Εβραϊκό" αυτί της.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρξισμός και φεμινισμός σήμερα

Judith Orr, International Socialism, Issue 127


Η διεθνιστική παράδοση στα Βαλκάνια: «Τα λάβαρα ήσαν όλα ερυθρά...»

H Aριστερά χρειάζεται μια διεθνιστική πολιτική για να αντιπαλέψει τον ιμπεριαλισμό. O Λέανδρος Mπόλαρης παρουσιάζει τις ρίζες αυτής της παράδοσης στα Bαλκάνια.

Τα Βαλκάνια έχουν μια αιματοβαμμένη παράδοση ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και εθνικιστικών συγκρούσεων ανάμεσα στις άρχουσες τάξεις. Διαθέτουν, όμως, και μια πλούσια διεθνιστική παράδοση, από τις αρχές κιόλας του 20ου αιώνα. Για να ακριβολογούμε, ο ρίζες της αριστεράς στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια είναι αντιπολεμικές, διεθνιστικές, επαναστατικές. Αυτές οι «ρίζες» απλώθηκαν, επηρέασαν εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες και εργάτριες. 

Όταν ξέσπασε για παράδειγμα ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, η Δεύτερη Διεθνής και τα μεγαλύτερα σοσιαλιστικά κόμματα στον κόσμο, όπως το γερμανικό, πρόδωσαν τις αντιπολεμικές διακηρύξεις τους και τάχτηκαν το καθένα στο πλευρό της δικιάς του άρχουσας τάξης. Υπήρχαν τρία κόμματα που κράτησαν μια ξεκάθαρη αντιπολεμική, διεθνιστική στάση. Το ένα, το γνωστότερο, ήταν οι μπολσεβίκοι του Λένιν στη Ρωσία. 

Τ…

Γιατί το Ισραήλ είναι ρατσιστικό κράτος

Οι υποστηριχτές του Ισραήλ λένε ότι είναι "αντισημιτισμός" να αποκαλείς το Ισραήλ ρατσιστικό. Θέλουν να αποσιωπήσουν τη δίκαιη κατακραυγή του θεσμικού ρατσισμού του ενάντια στους Παλαιστίνιους. Η Σάρα Μπέιτς και ο Τόμας Τένγκελι-Έβανς εξηγούν γιατί το Ισραήλ καταπιέζει τους Παλαιστίνιους - και γιατί ο ρατσισμός είναι σύμφυτος με το κράτος από την ίδρυσή του το 1948.
Τι είναι ο Σιωνισμός;

Ο Σιωνισμός είναι η ιδρυτική ιδεολογία του Ισραήλ. Αναδύθηκε σαν απάντηση στον αντισημιτισμό της Ευρώπης στα τέλη του 19ου αιώνα. 

Στην Τσαρική Ρωσία το καθεστώς χρησιμοποιούσε τους Εβραίους σαν βολικούς αποδιοπομπαίους τράγους. Χιλιάδες Εβραίοι σκοτώθηκαν σε πογκρόμ που υποστηρίζονταν από το κράτος. Οι Σιωνιστές επιχειρηματολογούσαν υπέρ της εγκατάλειψης των χωρών όπου υφίσταντο διώξεις και της εγκαθίδρυσης ενός αποκλειστικά Εβραϊκού κράτους. Αλλά από μόνο του το γεγονός ότι ο Σιωνισμός ήταν απάντηση στην καταπίεση, δεν τον καθιστά κιόλας προοδευτικό.

Η λογική του Σιωνισμού βλέπει τον αντισημιτ…