Κρατητήρια Μενόγειας: Να κλείσουν μέσα τους τραπεζίτες όχι τους μετανάστες




Τα κρατητήρια της Μενόγειας τείνουν να εξελιχθούν σε κολαστήριο. Οι μετανάστες που για οποιοδήποτε λόγο δεν έχουν εντελώς εντάξει τα χαρτιά τους μεταφέρονται εκεί και κρατούνται με στόχο την απέλασή τους. Εκεί κρατούνται άνθρωποι που είναι στην Κύπρο πολλά χρόνια, άνθρωποι που έχουν παντρευτεί Κύπριο υπήκοο ή κοινοτικό ή που απλά τους κάρφωσε ο εργοδότης τους για να μην τους πληρώσει.

   Πρόσφατα είχαμε εξέγερση από κάποιους από τους κρατούμενους που ανέβηκαν στη στέγη και ζητούσαν να αφεθούν ελεύθεροι αφού δεν βαρύνονταν με κανένα αδίκημα απλά δεν τους δόθηκε παράταση παραμονής ή κάτι παρόμοιο. Κατέβηκαν αφού η κυβέρνηση υποσχέθηκε να εξετάσει τα αιτήματά τους.

   Εκδηλώσεις συμπαράστασης οργανώθηκαν από διάφορους ακτιβιστές με αφορμή τη συγκέντρωση που έγινε έξω από χώρο των κρατητηρίων με τους μετανάστες να φωνάζουν από μέσα "FREEDOM" και τον έξω κόσμο να φωνάζει συνθήματα αλληλεγγύης.

   Τελικά όμως η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα και αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε απεργία πείνας και δίψας. Η κυβέρνηση μπροστά στον κίνδυνο να πάθει κανείς κάτι και να βρεθεί εκτεθειμένη αναγκάστηκε να αφήσει 35 απ' αυτούς ελεύθερους.

   Το πρόβλημα όμως παραμένει. Η Μενόγεια πρέπει να κλείσει. Οι μετανάστες που ήρθαν στην Κύπρο για να γλιτώσουν από πολέμους, αυταρχικά καθεστώτα ή απλά από την πείνα και τη φτώχεια, δεν είναι εγκληματίες. Αντίθετα, οι περισσότεροι απ' αυτούς προσφέρουν στην οικονομία και την κοινωνία και καλύπτουν ανάγκες στην παραγωγή που κανείς δεν θέλει να καλύψει. Πρέπει να σταματήσει αυτή η ρατσιστική αντιμετώπισή τους από το κράτος που τους στοχοποιεί σαν υπεύθυνους τάχα της κρίσης και της ανεργίας. Την ανεργία δεν είναι οι μετανάστες που την προκαλούν αλλά η λιτότητα και οι περικοπές. Το εργατικό κίνημα θα πρέπει να αγκαλιάσει αυτό το κομμάτι και να λειτουργήσει σαν ασπίδα προστασίας του απέναντι στην αστυνομία, το τμήμα αλλοδαπών και μετανάστευσης και τους φασίστες που τους επιτίθενται.

   Η Μενόγεια αν θα συνεχίσει να λειτουργεί θα πρέπει να λειτουργεί πια σαν χώρος "φιλοξενίας" για τους τραπεζίτες τους διεφθαρμένους πολιτικούς και τους κερδοσκόπους της αγοράς, που κατέστρεψαν την οικονομία κι έριξαν στη φτώχεια και την ανέχεια δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους μέχρι να δικαστούν και πάνε εκεί που τους αξίζει για πολύ καιρό, στις κεντρικές φυλακές.

εργατική δημοκρατία Νοέμβρης 2014 Νο 148

Σχόλια