Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εθνικιστική τροπολογία-ντροπή

    Το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται να καταθέσει τροπολογία στο σχέδιο νόμου για την Έρευνα και την Καινοτομία στην οποία, μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι στο ελληνόγλωσσο πρόγραμμα των μειονοτικών σχολείων δεν μπορούν να διδάσκουν μουσουλμάνοι δάσκαλοι…! Επίσης προβλέπεται ότι μετά τη συμπλήρωση 10 ετών σε μειονοτικό σχολείο ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να μετατίθεται υποχρεωτικά.
Οι παραπάνω ρυθμίσεις πέρα από εξόφθαλμα αντισυνταγματικές και παράνομες, καθώς εισάγουν άνιση μεταχείριση των δασκάλων λόγω θρησκεύματος, είναι ρατσιστικές και εθνικιστικές. Επίσης είναι παντελώς αντιπαιδαγωγικές καθώς θεσμοθετούν την διάκριση μέσα στο πλαίσιο του σχολείου (ελληνικά δεν θα διδάσκονται από μουσουλμάνους αλλά μόνο από έλληνες που αντιστοιχεί στο συμπέρασμα ότι και οι μουσουλμάνοι μαθητές του σχολείου δεν έχετε όλα τα δικαιώματα που μπορούν να απολαμβάνουν οι έλληνες).

    Ο Υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος κατάφερε να επιβιώσει σε όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις γιατί αναλάμβανε πάντοτε το πιο βρώμικο παιχνίδι. Από την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα και τις συντάξεις ως υπουργός εργασίας μέχρι την δημόσια διαπόμπευση αθώων ιερόδουλων, τις οποίες χωρίς ντροπή κατηγόρησε ότι μεταδίδουν τον ιό του HIV, προωθώντας το ρατσισμό, το σεξισμό και την ανασφάλεια τώρα ετοιμάζεται να κάνει κάτι ακόμα πιο βρώμικο: Να θεσμοθετήσει το διαχωρισμό ανάμεσα σε μουσουλμάνους και μη εκπαιδευτικούς στοχοποιώντας τους πρώτους. Πίσω από την επίθεση αυτή αναδεικνύονται οι εθνικιστικές – σοβινιστικές προθέσεις της κυβέρνησης καθώς (χωρίς να δηλώνεται ρητά) υπονοείται ότι οι μουσουλμάνοι δάσκαλοι είναι φορείς της τουρκικής προπαγάνδας. Υπήρξαν και άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως αυτή που θέσπισε τον ορισμό από το Υπουργείο παιδείας των ιεροδιδασκάλων που θα διδάσκουν το Ισλάμ στους μουσουλμανόπαιδες. Αυτή είναι η ακροδεξιά απάντηση της κυβέρνησης των Μπαλτάκων στην εκλογική άνοδο στις ευρωεκλογές του Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (DEB), που έλαβε τις περισσότερες μουσουλμανικές ψήφους με κύριο αίτημα την ανάδειξη στο ευρωκοινοβούλιο των συνθηκών ανισότητας και των αιτημάτων της μειονότητας. Βέβαια χωρίς το ατόπημα του ΣΥΡΙΖΑ που πρότεινε στο ευρωψηφοδέλτιο του ως εκπρόσωπο της μειονότητας τη Σαμπιχά, η οποία συνδέεται με τους ίδιους εθνικιστικούς κύκλους που βρίσκονται πίσω και από αυτές τις -χρυσαυγίτικης έμπνευσης – ρυθμίσεις, η ψήφος της μειονότητας θα πήγαινε κυρίως στην Αριστερά.

    Καλούμε τους συλλόγους των εκπαιδευτικών να καταδικάσουν την νέα ακροδεξιά – ρατσιστική τροπολογία. Να δημοσιοποιήσουν πλατιά το ζήτημα με ανοιχτή συνέντευξη τύπου και να κάνουν το θέμα ζήτημα της κοινωνίας και όχι ζήτημα παζαριών των διαδρόμων της Βουλής. Να καλεστούν έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις ώστε με μαζικό τρόπο να αποφασίσουν οι εκπαιδευτικοί τις κινητοποιήσεις για την ανατροπή της τροπολογίας.

    Να οργανώσουμε όλοι μαζί οι εργαζόμενοι την απεργία της 27 Νοέμβρη για να τελειώνουμε με την κυβέρνηση των Μνημονίων, των Μπαλτάκων και της εθνοκαπηλίας.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρξισμός και φεμινισμός σήμερα

Judith Orr, International Socialism, Issue 127


Η διεθνιστική παράδοση στα Βαλκάνια: «Τα λάβαρα ήσαν όλα ερυθρά...»

H Aριστερά χρειάζεται μια διεθνιστική πολιτική για να αντιπαλέψει τον ιμπεριαλισμό. O Λέανδρος Mπόλαρης παρουσιάζει τις ρίζες αυτής της παράδοσης στα Bαλκάνια.

Τα Βαλκάνια έχουν μια αιματοβαμμένη παράδοση ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και εθνικιστικών συγκρούσεων ανάμεσα στις άρχουσες τάξεις. Διαθέτουν, όμως, και μια πλούσια διεθνιστική παράδοση, από τις αρχές κιόλας του 20ου αιώνα. Για να ακριβολογούμε, ο ρίζες της αριστεράς στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια είναι αντιπολεμικές, διεθνιστικές, επαναστατικές. Αυτές οι «ρίζες» απλώθηκαν, επηρέασαν εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες και εργάτριες. 

Όταν ξέσπασε για παράδειγμα ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, η Δεύτερη Διεθνής και τα μεγαλύτερα σοσιαλιστικά κόμματα στον κόσμο, όπως το γερμανικό, πρόδωσαν τις αντιπολεμικές διακηρύξεις τους και τάχτηκαν το καθένα στο πλευρό της δικιάς του άρχουσας τάξης. Υπήρχαν τρία κόμματα που κράτησαν μια ξεκάθαρη αντιπολεμική, διεθνιστική στάση. Το ένα, το γνωστότερο, ήταν οι μπολσεβίκοι του Λένιν στη Ρωσία. 

Τ…

Γιατί το Ισραήλ είναι ρατσιστικό κράτος

Οι υποστηριχτές του Ισραήλ λένε ότι είναι "αντισημιτισμός" να αποκαλείς το Ισραήλ ρατσιστικό. Θέλουν να αποσιωπήσουν τη δίκαιη κατακραυγή του θεσμικού ρατσισμού του ενάντια στους Παλαιστίνιους. Η Σάρα Μπέιτς και ο Τόμας Τένγκελι-Έβανς εξηγούν γιατί το Ισραήλ καταπιέζει τους Παλαιστίνιους - και γιατί ο ρατσισμός είναι σύμφυτος με το κράτος από την ίδρυσή του το 1948.
Τι είναι ο Σιωνισμός;

Ο Σιωνισμός είναι η ιδρυτική ιδεολογία του Ισραήλ. Αναδύθηκε σαν απάντηση στον αντισημιτισμό της Ευρώπης στα τέλη του 19ου αιώνα. 

Στην Τσαρική Ρωσία το καθεστώς χρησιμοποιούσε τους Εβραίους σαν βολικούς αποδιοπομπαίους τράγους. Χιλιάδες Εβραίοι σκοτώθηκαν σε πογκρόμ που υποστηρίζονταν από το κράτος. Οι Σιωνιστές επιχειρηματολογούσαν υπέρ της εγκατάλειψης των χωρών όπου υφίσταντο διώξεις και της εγκαθίδρυσης ενός αποκλειστικά Εβραϊκού κράτους. Αλλά από μόνο του το γεγονός ότι ο Σιωνισμός ήταν απάντηση στην καταπίεση, δεν τον καθιστά κιόλας προοδευτικό.

Η λογική του Σιωνισμού βλέπει τον αντισημιτ…