Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ας Ευχαριστήσουμε το Στάλιν


Πιερ Μονάτ (1881-1960). Εκδότης της εφημερίδας Προλεταριακή Επανάσταση που εξέδιδε το γαλλικό σκέλος της Αριστερής Αντιπολίτευσης το Μεσοπόλεμο.

 
   Η διακήρυξη του Στάλιν άφησε άναυδη την εργατική τάξη και άλλους κύκλους. Υπήρξε αναπόφευκτα σημαντική από ιστορικής, ακόμα κι από ανθρώπινης άποψης, όπως επίσης κι από άποψης εσωτερικής του κόμματος και του κινήματος. Τέτοιας μάλιστα σημασίας που θα θυμόμαστε την ημερομηνία.


   Δι' αυτής, η 15η Μάη του 1935 θα μείνει στην ιστορία. 

   Δεν είναι ένα κεφαλαιώδες γεγονός ν' ακούς το μεγάλο ηγέτη της Κομμουνιστικής Διεθνούς να δηλώνει ότι "αντιλαμβάνεται και εγκρίνει την πολιτική της εθνικής άμυνας που εφαρμόζεται από τη Γαλλία για να κρατιούνται οι ένοπλες δυνάμεις της στο επιθυμητό για την ασφάλειά της επίπεδο", μία πολιτική επιβεβλημένη σε μια αντιδραστική κυβέρνηση από το γενικό επιτελείο στρατού;

   Είναι πιθανό να μετρήσουμε την ιστορική σημασία του γεγονότος και ν' απολαύσουμε το θέαμα που προσφέρεται στο παγκόσμιο χωρίς να αισθανόμαστε καμία έκπληξη. Μια σειρά γεγονότα προαναγγέλλαν αυτό που τώρα συμβαίνει, κι όχι τους τελευταίους μήνες, αλλά τα τελευταία χρόνια. Μολαταύτα, έρχεται η μέρα που γίνεται δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, να πράττεις μ' ένα συγκεκριμένο τρόπο και να μιλάς μ' έναν άλλο. Που πρέπει να πεις αυτό που κάνεις και να κάνεις αυτό που λες. Αυτό ακριβώς συνέβη με το Στάλιν. Ας τον ευχαριστήσουμε για την ειλικρίνειά του, για τον κυνισμό του.

Πιερ Μονάτ, Η Προλεταριακή Επανάσταση, τ.199, 25 Μάη 1935.

Η συνέχεια στα αγγλικά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρξισμός και φεμινισμός σήμερα

Judith Orr, International Socialism, Issue 127


Η διεθνιστική παράδοση στα Βαλκάνια: «Τα λάβαρα ήσαν όλα ερυθρά...»

H Aριστερά χρειάζεται μια διεθνιστική πολιτική για να αντιπαλέψει τον ιμπεριαλισμό. O Λέανδρος Mπόλαρης παρουσιάζει τις ρίζες αυτής της παράδοσης στα Bαλκάνια.

Τα Βαλκάνια έχουν μια αιματοβαμμένη παράδοση ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και εθνικιστικών συγκρούσεων ανάμεσα στις άρχουσες τάξεις. Διαθέτουν, όμως, και μια πλούσια διεθνιστική παράδοση, από τις αρχές κιόλας του 20ου αιώνα. Για να ακριβολογούμε, ο ρίζες της αριστεράς στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια είναι αντιπολεμικές, διεθνιστικές, επαναστατικές. Αυτές οι «ρίζες» απλώθηκαν, επηρέασαν εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες και εργάτριες. 

Όταν ξέσπασε για παράδειγμα ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, η Δεύτερη Διεθνής και τα μεγαλύτερα σοσιαλιστικά κόμματα στον κόσμο, όπως το γερμανικό, πρόδωσαν τις αντιπολεμικές διακηρύξεις τους και τάχτηκαν το καθένα στο πλευρό της δικιάς του άρχουσας τάξης. Υπήρχαν τρία κόμματα που κράτησαν μια ξεκάθαρη αντιπολεμική, διεθνιστική στάση. Το ένα, το γνωστότερο, ήταν οι μπολσεβίκοι του Λένιν στη Ρωσία. 

Τ…

Γιατί το Ισραήλ είναι ρατσιστικό κράτος

Οι υποστηριχτές του Ισραήλ λένε ότι είναι "αντισημιτισμός" να αποκαλείς το Ισραήλ ρατσιστικό. Θέλουν να αποσιωπήσουν τη δίκαιη κατακραυγή του θεσμικού ρατσισμού του ενάντια στους Παλαιστίνιους. Η Σάρα Μπέιτς και ο Τόμας Τένγκελι-Έβανς εξηγούν γιατί το Ισραήλ καταπιέζει τους Παλαιστίνιους - και γιατί ο ρατσισμός είναι σύμφυτος με το κράτος από την ίδρυσή του το 1948.
Τι είναι ο Σιωνισμός;

Ο Σιωνισμός είναι η ιδρυτική ιδεολογία του Ισραήλ. Αναδύθηκε σαν απάντηση στον αντισημιτισμό της Ευρώπης στα τέλη του 19ου αιώνα. 

Στην Τσαρική Ρωσία το καθεστώς χρησιμοποιούσε τους Εβραίους σαν βολικούς αποδιοπομπαίους τράγους. Χιλιάδες Εβραίοι σκοτώθηκαν σε πογκρόμ που υποστηρίζονταν από το κράτος. Οι Σιωνιστές επιχειρηματολογούσαν υπέρ της εγκατάλειψης των χωρών όπου υφίσταντο διώξεις και της εγκαθίδρυσης ενός αποκλειστικά Εβραϊκού κράτους. Αλλά από μόνο του το γεγονός ότι ο Σιωνισμός ήταν απάντηση στην καταπίεση, δεν τον καθιστά κιόλας προοδευτικό.

Η λογική του Σιωνισμού βλέπει τον αντισημιτ…