Ας Ευχαριστήσουμε το Στάλιν


Πιερ Μονάτ (1881-1960). Εκδότης της εφημερίδας Προλεταριακή Επανάσταση που εξέδιδε το γαλλικό σκέλος της Αριστερής Αντιπολίτευσης το Μεσοπόλεμο.

 
   Η διακήρυξη του Στάλιν άφησε άναυδη την εργατική τάξη και άλλους κύκλους. Υπήρξε αναπόφευκτα σημαντική από ιστορικής, ακόμα κι από ανθρώπινης άποψης, όπως επίσης κι από άποψης εσωτερικής του κόμματος και του κινήματος. Τέτοιας μάλιστα σημασίας που θα θυμόμαστε την ημερομηνία.


   Δι' αυτής, η 15η Μάη του 1935 θα μείνει στην ιστορία. 

   Δεν είναι ένα κεφαλαιώδες γεγονός ν' ακούς το μεγάλο ηγέτη της Κομμουνιστικής Διεθνούς να δηλώνει ότι "αντιλαμβάνεται και εγκρίνει την πολιτική της εθνικής άμυνας που εφαρμόζεται από τη Γαλλία για να κρατιούνται οι ένοπλες δυνάμεις της στο επιθυμητό για την ασφάλειά της επίπεδο", μία πολιτική επιβεβλημένη σε μια αντιδραστική κυβέρνηση από το γενικό επιτελείο στρατού;

   Είναι πιθανό να μετρήσουμε την ιστορική σημασία του γεγονότος και ν' απολαύσουμε το θέαμα που προσφέρεται στο παγκόσμιο χωρίς να αισθανόμαστε καμία έκπληξη. Μια σειρά γεγονότα προαναγγέλλαν αυτό που τώρα συμβαίνει, κι όχι τους τελευταίους μήνες, αλλά τα τελευταία χρόνια. Μολαταύτα, έρχεται η μέρα που γίνεται δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, να πράττεις μ' ένα συγκεκριμένο τρόπο και να μιλάς μ' έναν άλλο. Που πρέπει να πεις αυτό που κάνεις και να κάνεις αυτό που λες. Αυτό ακριβώς συνέβη με το Στάλιν. Ας τον ευχαριστήσουμε για την ειλικρίνειά του, για τον κυνισμό του.

Πιερ Μονάτ, Η Προλεταριακή Επανάσταση, τ.199, 25 Μάη 1935.

Η συνέχεια στα αγγλικά.

Σχόλια