Τρανσφοβική Δολοφονία στην Τουρκία


Μία νεκρή τρανς γυναίκα και μία σοβαρά τραυματισμένη από επίθεση αγνώστων στο Μπέιογλου της Κωνσταντινούπολης.

Η Τσάγλα Τζόκερ (Ισμαήλ Οζτούρκ, 21 ετών) και η Ναλάν (Μεχμέτ Καπτούνγκ) ήταν τα θύματα της τρανσφοβικής επίθεσης από δύο αγνώστους στο σπίτι τους στο Ταρλάμπασι. Η Τσάγλα δέχθηκε πυροβολισμό στο στήθος και σκοτώθηκε ακαριαία, ενώ η Ναλάν τραυματίστηκε στο λαιμό με αιχμηρό αντικείμενο και νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Σισλί.

Η επίθεση έγινε στη 1.30π.μ στο σπίτι των θυμάτων. Οι δράστες διέφυγαν αμέσως μετά το συμβάν. Η οργάνωση Ιστανμπούλ LGBTI κάλεσε άμεσα σε πορεία, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το μεσημέρι στη συνοικία Ταρλάμπασι, όπου βρισκόταν το διαμέρισμα των δύο τρανς γυναικών. Κρατώντας πικέτες που έγραφαν "ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΤΡΑΝΣ ΑΤΟΜΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ" οι διαδηλωτές-τριες φώναζαν "ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΓΙ' ΑΥΤΟ". Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης διαβάστηκε προκήρυξη της οργάνωσης LGBTΙ που ανέφερε: "Συγκλονιζόμαστε και πάλι από ένα έγκλημα μίσους. Ακόμη μια φίλη μας έπεσε θύμα της τρανσφοβίας... Από το 2008, χάσαμε 34 φίλες μας από εγκλήματα μίσους. Και οι επιθέσεις αυξάνονται μέρα με τη μέρα."

Η Τουρκία έχει τις περισσότερες δολοφονίες τρανς ατόμων στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ομάδα Transgender Europe, μεταξύ 20 Νοέμβρη 2012 και 31 Οκτώβρη 2013 σημειώθηκαν 238 τρανσφοβικές δολοφονίες. 

Απ' αυτές 95 στη Βραζιλία, 40 στο Μεξικό, 16 στις ΗΠΑ, 15 στη Βενεζουέλα, 12 στην Ονδούρα, 12 στην Κολομβία και 5 στην Τουρκία.



Σχόλια