Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εργατικά: 8-16 Απρίλη 2014

Εβδομαδιαία Ανασκόπηση του Εργατικού Κινήματος 8/4: Απεργία στα ΜΜΕ με συγκέντρωση έξω από την ΕΣΗΕΑ και πορεία προς τη Βουλή.
Συγκέντρωση λιμενεργατών στην πλ. Κλαυθμώνος.
9/4: Μαζική συμμετοχή στην απεργία. Πάνω από 40.000 διαδηλωτές στην Αθήνα. Μεγάλες απεργιακές διαδηλώσεις σε Πάτρα, Βόλο, Ηράκλειο και Θεσσαλονίκη.
10/4: Καταδίκη 24 χαλυβουργών για την "παράνομη" ηρωική 9μηνη απεργία κόντρα στην εργοδοσία Αγγελόπουλου.
Πεντάωρη στάση εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία.
11/4: 24ωρη απεργία της ΔΟΕ και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας.
Νέα πεντάωρη στάση εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία.
Απαγορευμένες συγκεντρώσεις πορείες για τη συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά.
13/4: Η συγκέντρωση στην Ερμού με σύνθημα ΠΟΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ δέχτηκε την επίθεση των ΜΑΤ με ξύλο και χημικά και τα μαγαζιά μείναν ανοιχτά.
14/4: Οι καθαρίστριες στο υπουργείο Οικονομικών.

15/4: Οι καθαρίστριες στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Διαμαρτυρία των ψυχικά πασχόντων έξω από το υπουργείο Υγείας με σύνθημα ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ.
Αναίτιες προσαγωγές 4 απολυμένων/αλληλέγγυων κατά την παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το "Φούρνο του Λάμπρου" με την επέμβαση μιας διμοιρίας ΜΑΤ και 15 μηχανών ΔΕΛΤΑ μετά από κλήση της εργοδοσίας.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρξισμός και φεμινισμός σήμερα

Judith Orr, International Socialism, Issue 127


Η διεθνιστική παράδοση στα Βαλκάνια: «Τα λάβαρα ήσαν όλα ερυθρά...»

H Aριστερά χρειάζεται μια διεθνιστική πολιτική για να αντιπαλέψει τον ιμπεριαλισμό. O Λέανδρος Mπόλαρης παρουσιάζει τις ρίζες αυτής της παράδοσης στα Bαλκάνια.

Τα Βαλκάνια έχουν μια αιματοβαμμένη παράδοση ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και εθνικιστικών συγκρούσεων ανάμεσα στις άρχουσες τάξεις. Διαθέτουν, όμως, και μια πλούσια διεθνιστική παράδοση, από τις αρχές κιόλας του 20ου αιώνα. Για να ακριβολογούμε, ο ρίζες της αριστεράς στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια είναι αντιπολεμικές, διεθνιστικές, επαναστατικές. Αυτές οι «ρίζες» απλώθηκαν, επηρέασαν εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες και εργάτριες. 

Όταν ξέσπασε για παράδειγμα ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, η Δεύτερη Διεθνής και τα μεγαλύτερα σοσιαλιστικά κόμματα στον κόσμο, όπως το γερμανικό, πρόδωσαν τις αντιπολεμικές διακηρύξεις τους και τάχτηκαν το καθένα στο πλευρό της δικιάς του άρχουσας τάξης. Υπήρχαν τρία κόμματα που κράτησαν μια ξεκάθαρη αντιπολεμική, διεθνιστική στάση. Το ένα, το γνωστότερο, ήταν οι μπολσεβίκοι του Λένιν στη Ρωσία. 

Τ…

Γιατί το Ισραήλ είναι ρατσιστικό κράτος

Οι υποστηριχτές του Ισραήλ λένε ότι είναι "αντισημιτισμός" να αποκαλείς το Ισραήλ ρατσιστικό. Θέλουν να αποσιωπήσουν τη δίκαιη κατακραυγή του θεσμικού ρατσισμού του ενάντια στους Παλαιστίνιους. Η Σάρα Μπέιτς και ο Τόμας Τένγκελι-Έβανς εξηγούν γιατί το Ισραήλ καταπιέζει τους Παλαιστίνιους - και γιατί ο ρατσισμός είναι σύμφυτος με το κράτος από την ίδρυσή του το 1948.
Τι είναι ο Σιωνισμός;

Ο Σιωνισμός είναι η ιδρυτική ιδεολογία του Ισραήλ. Αναδύθηκε σαν απάντηση στον αντισημιτισμό της Ευρώπης στα τέλη του 19ου αιώνα. 

Στην Τσαρική Ρωσία το καθεστώς χρησιμοποιούσε τους Εβραίους σαν βολικούς αποδιοπομπαίους τράγους. Χιλιάδες Εβραίοι σκοτώθηκαν σε πογκρόμ που υποστηρίζονταν από το κράτος. Οι Σιωνιστές επιχειρηματολογούσαν υπέρ της εγκατάλειψης των χωρών όπου υφίσταντο διώξεις και της εγκαθίδρυσης ενός αποκλειστικά Εβραϊκού κράτους. Αλλά από μόνο του το γεγονός ότι ο Σιωνισμός ήταν απάντηση στην καταπίεση, δεν τον καθιστά κιόλας προοδευτικό.

Η λογική του Σιωνισμού βλέπει τον αντισημιτ…