Εργατικά: 8-16 Απρίλη 2014

Εβδομαδιαία Ανασκόπηση του Εργατικού Κινήματος 8/4: Απεργία στα ΜΜΕ με συγκέντρωση έξω από την ΕΣΗΕΑ και πορεία προς τη Βουλή.
Συγκέντρωση λιμενεργατών στην πλ. Κλαυθμώνος.
9/4: Μαζική συμμετοχή στην απεργία. Πάνω από 40.000 διαδηλωτές στην Αθήνα. Μεγάλες απεργιακές διαδηλώσεις σε Πάτρα, Βόλο, Ηράκλειο και Θεσσαλονίκη.
10/4: Καταδίκη 24 χαλυβουργών για την "παράνομη" ηρωική 9μηνη απεργία κόντρα στην εργοδοσία Αγγελόπουλου.
Πεντάωρη στάση εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία.
11/4: 24ωρη απεργία της ΔΟΕ και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας.
Νέα πεντάωρη στάση εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία.
Απαγορευμένες συγκεντρώσεις πορείες για τη συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά.
13/4: Η συγκέντρωση στην Ερμού με σύνθημα ΠΟΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ δέχτηκε την επίθεση των ΜΑΤ με ξύλο και χημικά και τα μαγαζιά μείναν ανοιχτά.
14/4: Οι καθαρίστριες στο υπουργείο Οικονομικών.

15/4: Οι καθαρίστριες στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Διαμαρτυρία των ψυχικά πασχόντων έξω από το υπουργείο Υγείας με σύνθημα ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ.
Αναίτιες προσαγωγές 4 απολυμένων/αλληλέγγυων κατά την παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το "Φούρνο του Λάμπρου" με την επέμβαση μιας διμοιρίας ΜΑΤ και 15 μηχανών ΔΕΛΤΑ μετά από κλήση της εργοδοσίας.
 

Σχόλια

Οι Μειονότητες στην Ελλάδα

Το τέλος των Βαλκανικών πολέμων, η συμφωνία του Νεϊγύ μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η Συνθήκη της Λωζάνης το 1923, διαμόρφωσαν την Ελλάδα σε ένα πολυεθνικό κράτος. Όχι μόνο μέσα από την προσάρτηση εδαφών αλλά και εθνοτήτων που μέχρι τότε ανήκαν στο τμήμα της πολυεθνικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα Βαλκάνια. Αυτή είναι η αρχή του πώς στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορες καταπιεσμένες εθνικές μειονότητες, οι Τούρκοι και οι Πομάκοι της Θράκης, οι Μακεδόνες, κ.ά.

Γυναίκες ενάντια στον καπιταλισμό

100 χρόνια από τη θρυλική απεργία που διεκδικούσε “ψωμί και τριαντάφυλλα”, η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών είναι πιο στενά δεμένη παρά ποτέ με την πάλη των εργατών ενάντια στον καπιταλισμό, υποστηρίζει η Μαρία Στύλλου.

100 χρόνια από τη Συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ

Η Συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ βοήθησε το ξέσπασμα της Γερμανικής Επανάστασης. Εκατομμύρια φαντάροι, εργάτες, εργάτριες έθεταν στον εαυτό τους το απλό ερώτημα: αφού οι «Ρώσοι» είναι διατεθειμένοι να κάνουν τόσες θυσίες για την ειρήνη, τότε γιατί να συνεχιστεί ο πόλεμος; Γιατί να μην ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους;

170 χρόνια Κομμουνιστικό Μανιφέστο

Ο Μαρξ κι ο Ένγκελς έγραψαν το Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος για λογαριασμό της επαναστατικής οργάνωσης που ήταν μέλη. Στο δεύτερο συνέδριό της που έγινε τον Νοέμβρη του 1847 η Ένωση των Δικαίων μετονομάστηκε σε Ένωση των Κομμουνιστών και τους εξουσιοδότησε να εκθέσουν δημόσια σε ένα σύντομο κείμενο τις βασικές αρχές της αλλά και το άμεσο πρόγραμμα δράσης της. Το Μανιφέστο ήταν δηλαδή μια παρέμβαση στις εξελίξεις, όχι ένα κείμενο που προοριζόταν για τους μακρινούς απογόνους στο μέλλον. Κι οι εξελίξεις «μύριζαν μπαρούτι», ήδη πριν τα τέλη του 1847, η Ευρώπη ολόκληρη έμοιαζε με ηφαίστειο που ετοιμαζόταν να εκραγεί. Το Μανιφέστο «βγήκε» από το τυπογραφείο στις 21 Φλεβάρη.

Ιμπεριαλισμός και Πόλεμος

Ο κύριος μηχανισμός που υιοθετήθηκε από τον καπιταλισμό στο τέλος του περασμένου αιώνα ήταν η επέκταση πέρα από τα αρχικά κέντρα του συστήματος στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, μια διαδικασία που έγινε γνωστή με τον όρο "ιμπεριαλισμός".