Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο θάνατος της Τουγκτσέ Αλμπαϊράκ


Ξημερώματα της 15ης Νοέμβρη η Γερμανίδα φοιτήτρια Τουγκτσέ Αλμπαϊράκ χτυπήθηκε και τραυματίστηκε θανάσιμα έξω από τα Μακ Ντόναλντς στο Όφφενμπαχ αμ Μέιν. Η Τουγκτσέ ήταν μουσουλμάνα, γεννημένη από Τουρκογερμανούς γονείς, που ζούσε στο Γκέλχαουζεν και σπούδαζε δασκάλα Γερμανικών και ηθικής στο Πανεπιστήμιο του Γκίσεν.

Ο θύτης αναγνωρίστηκε στο πρόσωπο του Σάνελ Μ. Ο Μ. γεννήθηκε το 1996 στην περιοχή Σανζτάκ της νοτιοδυτικής Σερβίας και ήταν υπηκοότητας Σερβίας και Μαυροβουνίου. Κατά την παραμονή του στη Γερμανία υπήρχε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση για βιαιοπραγία.

Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες η επίθεση έλαβε χώρα αφού η Αλμπαϊράκ είχε προσπαθήσει να παρέμβει σε ένα περιστατικό παρενόχλησης δύο ανήλικων κοριτσιών από τρεις άνδρες στις τουαλέτες του εστιατορίου. Ένας από τους τρεις άνδρες αργότερα της επιτέθηκε στο πάρκινγκ του εστιατορίου. Οι κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν την επίθεση που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο από την εφημερίδα Bild την 1η Δεκέμβρη.

Η Τουγκτσέ υπέστη από το χτύπημα σοβαρή εγκεφαλική βλάβη και έπεσε σε κώμα. Οι γιατροί ανακοίνωσαν στις 26 Νοέμβρη ότι ήταν εγκεφαλικά νεκρή. Οι γονείς αποφάσισαν να διακόψουν την τεχνητή υποστήριξη στις 28 Νοέμβρη, ημέρα των 23ων της γενεθλίων.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρξισμός και φεμινισμός σήμερα

Judith Orr, International Socialism, Issue 127


Η διεθνιστική παράδοση στα Βαλκάνια: «Τα λάβαρα ήσαν όλα ερυθρά...»

H Aριστερά χρειάζεται μια διεθνιστική πολιτική για να αντιπαλέψει τον ιμπεριαλισμό. O Λέανδρος Mπόλαρης παρουσιάζει τις ρίζες αυτής της παράδοσης στα Bαλκάνια.

Τα Βαλκάνια έχουν μια αιματοβαμμένη παράδοση ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και εθνικιστικών συγκρούσεων ανάμεσα στις άρχουσες τάξεις. Διαθέτουν, όμως, και μια πλούσια διεθνιστική παράδοση, από τις αρχές κιόλας του 20ου αιώνα. Για να ακριβολογούμε, ο ρίζες της αριστεράς στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια είναι αντιπολεμικές, διεθνιστικές, επαναστατικές. Αυτές οι «ρίζες» απλώθηκαν, επηρέασαν εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες και εργάτριες. 

Όταν ξέσπασε για παράδειγμα ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, η Δεύτερη Διεθνής και τα μεγαλύτερα σοσιαλιστικά κόμματα στον κόσμο, όπως το γερμανικό, πρόδωσαν τις αντιπολεμικές διακηρύξεις τους και τάχτηκαν το καθένα στο πλευρό της δικιάς του άρχουσας τάξης. Υπήρχαν τρία κόμματα που κράτησαν μια ξεκάθαρη αντιπολεμική, διεθνιστική στάση. Το ένα, το γνωστότερο, ήταν οι μπολσεβίκοι του Λένιν στη Ρωσία. 

Τ…

Γιατί το Ισραήλ είναι ρατσιστικό κράτος

Οι υποστηριχτές του Ισραήλ λένε ότι είναι "αντισημιτισμός" να αποκαλείς το Ισραήλ ρατσιστικό. Θέλουν να αποσιωπήσουν τη δίκαιη κατακραυγή του θεσμικού ρατσισμού του ενάντια στους Παλαιστίνιους. Η Σάρα Μπέιτς και ο Τόμας Τένγκελι-Έβανς εξηγούν γιατί το Ισραήλ καταπιέζει τους Παλαιστίνιους - και γιατί ο ρατσισμός είναι σύμφυτος με το κράτος από την ίδρυσή του το 1948.
Τι είναι ο Σιωνισμός;

Ο Σιωνισμός είναι η ιδρυτική ιδεολογία του Ισραήλ. Αναδύθηκε σαν απάντηση στον αντισημιτισμό της Ευρώπης στα τέλη του 19ου αιώνα. 

Στην Τσαρική Ρωσία το καθεστώς χρησιμοποιούσε τους Εβραίους σαν βολικούς αποδιοπομπαίους τράγους. Χιλιάδες Εβραίοι σκοτώθηκαν σε πογκρόμ που υποστηρίζονταν από το κράτος. Οι Σιωνιστές επιχειρηματολογούσαν υπέρ της εγκατάλειψης των χωρών όπου υφίσταντο διώξεις και της εγκαθίδρυσης ενός αποκλειστικά Εβραϊκού κράτους. Αλλά από μόνο του το γεγονός ότι ο Σιωνισμός ήταν απάντηση στην καταπίεση, δεν τον καθιστά κιόλας προοδευτικό.

Η λογική του Σιωνισμού βλέπει τον αντισημιτ…