Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τουρκία: Επαναστατικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (DSIP): Όχι άλλοι θάνατοι κρατούμενων!

653 Κούρδοι κρατούμενοι σε 58 διαφορετικές φυλακές της Τουρκίας βρίσκονται σε απεργία πείνας τις τελευταίες 42 ημέρες. Αιτήματά τους η αναγνώριση του δικαιώματος χρήσης της μητρικής τους γλώσσας και η βελτίωση των συνθηκών κράτησης του ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτζαλάν.


Σήμερα (23/9) το DSIP (Επαναστατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Τουρκίας) εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου καλώντας την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των απεργών που θα ανοίξουν το δρόμο των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Τουρκικού κράτους και του Κούρδικου κινήματος.

Hapishanelerde ölümlere izin vermeyelim
Hükümetin açlık grevi yapan Kürt mahpuslara karşı tutumu kaygı vericidir.
Adalet Bakanlığı’nın iddialarının aksine, bugün açlık grevinde 42. güne giren birçok mahpus ciddi sağlık sorunları yaşamaktadır.
Ölüme giden kritik eşiğe gelinmiştir ve boşa harcanan her dakika açlık grevindeki yüzlerce insanı ölüme terk etmek demektir.
Başbakan son günlerde birçok kez “Gerekirse İmralı ile görüşürüm” derken, açlık grevi yapanlar da Abdullah Öcalan’ın tecridinin son bulmasını ve barış için bir an önce müzakerenin başlamasını talep etmektedir.
Hapishanelerde ölümleri durdurmanın da barışın da yolu birdir: Devletin muhatabıyla masaya oturması, Kürtlerin haklarını bir an önce tanıması.
Ölüm değil çözüm istiyoruz. Çözüm için adım atın.
Türk halkı bilmelidir ki hapishanede gerçekleşecek her ölüm, yoksulların öldüğü bu savaşın sürmesine yol açacaktır. Bu savaşı durdurun.

Barış isteyen Türk emekçileri, hükümetten hapishanelere karşı vurdumduymaz tavrından vazgeçmesini ve bir an önce Kürt sorununda demokratik çözüm için müzakereye başlamasını talep etmelidir.
Devrimci Sosyalist İşçi PartisiΗ στάση της κυβέρνησης απέναντι στους Κούρδους κρατούμενους απεργούς πείνας είναι ανησυχητική. Σε αντίθεση με όσα το Υπουργείο Δικαιοσύνης ισχυρίζεται, πολύ κρατούμενοι που βρίσκονται στην 42η μέρα της απεργίας πείνας τους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η κατάσταση είναι πλέον κρίσιμη και κάθε λεπτό που περνάει σημαίνει εγκατάλειψη των απεργών στο θάνατο.

Ενώ ο Πρωθυπουργός έλεγε μέχρι πρόσφατα αρκετά συχνά ότι θα μιλήσει με τον Οτζαλάν αν χρειαστεί, οι απεργοί απαιτούν τώρα να μπει ένα τέλος στην απόλυτη απομόνωση του Κούρδου ηγέτη και να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ειρήνη το συντομότερο.

Ένας είναι ο δρόμος για να σταματήσουν οι απεργίες πείνας και για να ευοδοθεί η ειρήνη: η αναγνώριση από την πλευρά του κράτους του Κουρδικού κινήματος και οι διαπραγματεύσεις για τα δικαιώματα των Κούρδων.

Θέλουμε μια λύση, όχι άλλους θανάτους. Κάντε ένα βήμα προς τη λύση. Ο Τούρκικος λαός πρέπει να γνωρίζει ότι κάθε θάνατος στις φυλακές συνιστά επιβεβαίωση της συνέχισης του πολέμου στον οποίο τα παιδιά των φτωχών συνεχίζουν να πεθαίνουν. Σταματήστε αυτό τον πόλεμο!

Οι Τούρκοι εργάτες που επιθυμούν την ειρήνη πρέπει να απαιτήσουν απ' την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την αδιάφορη στάση της απέναντι στους απεργούς πείνας των φυλακών και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για μια δημοκρατική λύση του Κούρδικου ζητήματος.

Επαναστατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα

http://internationalsocialists.org/wordpress/2012/10/dsip/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρξισμός και φεμινισμός σήμερα

Judith Orr, International Socialism, Issue 127


Γιατί γιορτάζουμε τη Ρώσικη Επανάσταση;

Ας ξεκινήσουμε με μια απλή ερώτηση: Γιατί γιορτάζουμε τη Ρώσικη Επανάσταση; Μια σύντομη απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι ότι η Ρώσικη Επανάσταση αποτελεί, στη δική μας παράδοση, το υψηλότερο σημείο της ανθρώπινης ιστορίας. Είναι το υψηλότερο επίπεδο που έφτασε το ανθρώπινο είδος στην προσπάθειά του να φτιάξει μια νέα κοινωνία. Ο Τρότσκι το είπε αυτό πολύ ωραία: είπε ότι η επανάσταση είναι αυτό που συμβαίνει όταν οι μάζες μπαίνουν στο προσκήνιο της ιστορίας. Δεν είναι πια τα αντικείμενα, αλλά τα υποκείμενα της ιστορίας. Αυτό σημαίνει ότι, για μας, η Ρώσικη Επανάσταση είναι ένα πρότυπο. Όχι μόνο για το πώς η νέα κοινωνία θα μοιάζει -μια φευγαλέα αχτίδα- αλλά επίσης και μια πηγή βαθύτερης κατανόησης του πώς μπορεί να επιτευχθεί. Επομένως, είναι μια απολύτως αναγκαία αφετηρία για κάθε επαναστάτη στον 21ο αιώνα. 

Η Ρώσικη Επανάσταση είναι φυσικά ένα γεγονός που συνέβη στις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά είναι επίκαιρη. Έχουμε ήδη εισέλθει σε μια περίοδο κοινωνικής κρίσης, όπου τίποτα δε θα εί…

Γιατί το Ισραήλ είναι ρατσιστικό κράτος

Οι υποστηριχτές του Ισραήλ λένε ότι είναι "αντισημιτισμός" να αποκαλείς το Ισραήλ ρατσιστικό. Θέλουν να αποσιωπήσουν τη δίκαιη κατακραυγή του θεσμικού ρατσισμού του ενάντια στους Παλαιστίνιους. Η Σάρα Μπέιτς και ο Τόμας Τένγκελι-Έβανς εξηγούν γιατί το Ισραήλ καταπιέζει τους Παλαιστίνιους - και γιατί ο ρατσισμός είναι σύμφυτος με το κράτος από την ίδρυσή του το 1948.
Τι είναι ο Σιωνισμός;

Ο Σιωνισμός είναι η ιδρυτική ιδεολογία του Ισραήλ. Αναδύθηκε σαν απάντηση στον αντισημιτισμό της Ευρώπης στα τέλη του 19ου αιώνα. 

Στην Τσαρική Ρωσία το καθεστώς χρησιμοποιούσε τους Εβραίους σαν βολικούς αποδιοπομπαίους τράγους. Χιλιάδες Εβραίοι σκοτώθηκαν σε πογκρόμ που υποστηρίζονταν από το κράτος. Οι Σιωνιστές επιχειρηματολογούσαν υπέρ της εγκατάλειψης των χωρών όπου υφίσταντο διώξεις και της εγκαθίδρυσης ενός αποκλειστικά Εβραϊκού κράτους. Αλλά από μόνο του το γεγονός ότι ο Σιωνισμός ήταν απάντηση στην καταπίεση, δεν τον καθιστά κιόλας προοδευτικό.

Η λογική του Σιωνισμού βλέπει τον αντισημιτ…