Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το έγκλημα είναι διαρκές! Όχι στην Ε.Ε. του ρατσισμού και του φασισμού!


Το έγκλημα είναι διαρκές! Ενάμιση μήνα μετά την βύθιση λέμβου στο ακρωτήρι Κόρακα της Λέσβου που στοίχισε τη ζωή σε εννιά πρόσφυγες, είκοσι δύο ζωές ακόμα προστέθηκαν στον τραγικό κατάλογο μετά από το αντίστοιχο συμβάν σήμερα στη Σάμο…


Ξαναρωτάμε: Με το αίμα πόσων ακόμη άλλων νεκρών θα βάψει τα σύνορά της η Ευρωπαϊκή Ένωση; Για πόσο ακόμα θα ανεχόμαστε μια πολιτική ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων Η.Π.Α. και Ε.Ε. στα ανατολικά σύνορά μας που θα παράγει κύματα προσφύγων και που θα θρέφει τον πόλεμο και τον νεοναζισμό; Για πόσο ακόμα θα αφήσουμε τη Frontex και τους ελληνικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς να υψώνουν τείχη, να σπέρνουν ναρκοπέδια στον Έβρο και να βουλιάζουν βάρκες στις φουρτουνιασμένες θάλασσες του Αιγαίου; Για πόσο ακόμα θα επιφυλάσσει ο «ευρωπαϊκός παράδεισος» στους πρόσφυγες κολαστήρια τύπου Αμυγδαλέζας, εργασιακές συνθήκες Μανωλάδας, πογκρόμ, απελάσεις, εξευτελισμούς;


Αυτοί που αποκαλούν τους μετανάστες «λαθραίους» σήμερα θα πρέπει να σωπαίνουν! Αυτοί που βλέπουν στην Ε.Ε. μια «ένωση των λαών» σήμερα θα πρέπει να το ξανασκεφτούν…  Ας πάψουν οι εκκλήσεις στην «ανθρωπιά» των Βρυξελλών και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας… Οι πνιγμοί δεν είναι ατύχημα… Είναι η άμεση συνέπεια μιας πολιτικής που θέλει ελευθερίες μόνο στην κίνηση των κεφαλαίων και στους όρους της εργασίας αλλά περιορισμούς στα κοινωνικά και τα πολιτικά δικαιώματα, μιας πολιτικής που θέτει τα κέρδη πάνω από την ανθρώπινη ζωή. Είναι η ίδια η Ε.Ε. και οι πολιτικοί εκφραστές του ευρωμονόδρομου υπεύθυνοι για την τραγωδία αυτή.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας μηχανισμός ρατσισμού και πολέμου ενάντια στους φτωχούς, είτε αυτοί βρίσκονται εντός των συνόρων της, είτε εκτός. Η πάλη ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πάλη για τη δικαίωση των χιλιάδων νεκρών από τη Λαμπεντούζα ως το Αιγαίο. Είναι πάλη για να μην ξαναέχουμε εγκλήματα όπως το σημερινό.
 
Παλεύουμε για να καταργηθεί η Frontex και η συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ, για να κλείσουν τα άθλια κέντρα κράτησης και να διαμορφωθούν ανοιχτοί χώροι φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους μετανάστες, για να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλους και πολιτικό άσυλο σε όσους το ζητούν, για να έχουν οι μετανάστες ίσα δικαιώματα με τους Έλληνες εργαζόμενους


ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρξισμός και φεμινισμός σήμερα

Judith Orr, International Socialism, Issue 127


Η διεθνιστική παράδοση στα Βαλκάνια: «Τα λάβαρα ήσαν όλα ερυθρά...»

H Aριστερά χρειάζεται μια διεθνιστική πολιτική για να αντιπαλέψει τον ιμπεριαλισμό. O Λέανδρος Mπόλαρης παρουσιάζει τις ρίζες αυτής της παράδοσης στα Bαλκάνια.

Τα Βαλκάνια έχουν μια αιματοβαμμένη παράδοση ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και εθνικιστικών συγκρούσεων ανάμεσα στις άρχουσες τάξεις. Διαθέτουν, όμως, και μια πλούσια διεθνιστική παράδοση, από τις αρχές κιόλας του 20ου αιώνα. Για να ακριβολογούμε, ο ρίζες της αριστεράς στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια είναι αντιπολεμικές, διεθνιστικές, επαναστατικές. Αυτές οι «ρίζες» απλώθηκαν, επηρέασαν εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες και εργάτριες. 

Όταν ξέσπασε για παράδειγμα ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, η Δεύτερη Διεθνής και τα μεγαλύτερα σοσιαλιστικά κόμματα στον κόσμο, όπως το γερμανικό, πρόδωσαν τις αντιπολεμικές διακηρύξεις τους και τάχτηκαν το καθένα στο πλευρό της δικιάς του άρχουσας τάξης. Υπήρχαν τρία κόμματα που κράτησαν μια ξεκάθαρη αντιπολεμική, διεθνιστική στάση. Το ένα, το γνωστότερο, ήταν οι μπολσεβίκοι του Λένιν στη Ρωσία. 

Τ…

Γιατί το Ισραήλ είναι ρατσιστικό κράτος

Οι υποστηριχτές του Ισραήλ λένε ότι είναι "αντισημιτισμός" να αποκαλείς το Ισραήλ ρατσιστικό. Θέλουν να αποσιωπήσουν τη δίκαιη κατακραυγή του θεσμικού ρατσισμού του ενάντια στους Παλαιστίνιους. Η Σάρα Μπέιτς και ο Τόμας Τένγκελι-Έβανς εξηγούν γιατί το Ισραήλ καταπιέζει τους Παλαιστίνιους - και γιατί ο ρατσισμός είναι σύμφυτος με το κράτος από την ίδρυσή του το 1948.
Τι είναι ο Σιωνισμός;

Ο Σιωνισμός είναι η ιδρυτική ιδεολογία του Ισραήλ. Αναδύθηκε σαν απάντηση στον αντισημιτισμό της Ευρώπης στα τέλη του 19ου αιώνα. 

Στην Τσαρική Ρωσία το καθεστώς χρησιμοποιούσε τους Εβραίους σαν βολικούς αποδιοπομπαίους τράγους. Χιλιάδες Εβραίοι σκοτώθηκαν σε πογκρόμ που υποστηρίζονταν από το κράτος. Οι Σιωνιστές επιχειρηματολογούσαν υπέρ της εγκατάλειψης των χωρών όπου υφίσταντο διώξεις και της εγκαθίδρυσης ενός αποκλειστικά Εβραϊκού κράτους. Αλλά από μόνο του το γεγονός ότι ο Σιωνισμός ήταν απάντηση στην καταπίεση, δεν τον καθιστά κιόλας προοδευτικό.

Η λογική του Σιωνισμού βλέπει τον αντισημιτ…