H ΕΡΤ είναι ανοιχτή και η Ευρώπη το γνωρίζει: Στο Ευρωκοινοβούλιο ο αγώνας των εργαζομένων

Δέκα μήνες μετά το πραξικοπηματικό μαύρο που επιχείρησε να επιβάλλει η κυβέρνηση Σαμαρά, στη Δημόσια Ραδιοφωνία Τηλεόραση, ο αγώνας των εργαζομένων της  για ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών συνεχίζεται.  Η  φωνή τους έφθασε μέχρι την καρδιά της Ευρώπης,  στις Βρυξέλλες, όπου μετά από πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή  ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Δρούτσα και του Φρανκ Ενγκελ μέλους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος  η υπόθεση της ΕΡΤ ζωντάνεψε ξανά στο Ευρωκοινοβούλιο.  Μέσα από την προβολή του ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου «Το χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας»  και την παρουσία δημοσιογράφων και τεχνικών της ΕΡΤ που ενημέρωσαν την Ευρωβουλή για το παγκόσμια  μοναδικό εγχείρημα αυτοδιαχείρισης ενός δημόσιου μέσου ενημέρωσης.
Σαφέστατο μήνυμα καταδίκης της αυθαιρεσίας του Αντώνη Σαμαρά και της πρωτοφανούς του απόφασης να επιβάλλει μαύρο στη δημόσια ραδιοφωνία τηλεόραση, έστειλαν από τις Βρυξέλλες, οι διοργανωτές αλλά και όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την υπόθεση της ΕΡΤ στο Ευρωκοινοβούλιο.
Μήνυμα καταδίκης που εστάλη με σαφήνεια και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μιας και ένας εκ των δυο διοργανωτών ήταν ο Φρανκ Ενγκελ, μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος,  της πολιτικής οικογένειας που ανήκει η ΝΔ.

Η δημόσια τηλεόραση, σημείωσε ο Φρανκ Ενγκελ, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής κουλτούρας της Ευρώπης και πρέπει να προστατευτεί.
Σαφές μήνυμα πολιτικής στήριξης των εργαζομένων της ΕΡΤ έστειλε και ο Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος αναφέρθηκε στη στόχευση της πρωτοβουλίας.
Με τη σημερινή εκδήλωση θέλαμε να καταδείξουμε ότι το θέμα της ΕΡΤ παραμένει για μας ανοικτό, παρά τις προσπάθειες κάποιων να ξεχαστεί ανέφερε ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν επιτρέπεται  καμία περίπτωση να τίθεται  υπό αμφισβήτηση η Δημοκρατία και οι  θεσμοι.
"Η κρίση θέτει πολλά πράγματα προς αμφισβήτηση. Δεν επιτρέπεται μέσα σε αυτά να είναι η Δημοκρατία και οι θεσμοί. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οφείλει να αποτελεί το θεματοφύλακα του δημοσίου συμφέροντος και των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών. Το αυταρχικό κλείσιμο της ΕΡΤ από την Ελληνική Κυβέρνηση πριν από 10 μήνες αποτέλεσε μία κατάφωρη παραβίαση και των δύο αυτών εννοιών.
Σαφέστατο μήνυμα καταδίκης της πραξικοπηματικής απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης εστάλη και από την ακαδημαϊκή κοινότητα.
 "Λιγότερη δημόσια τηλεόραση σημαίνει λιγότερη Ευρώπη» τόνισε στην τοποθέτηση της η Κατερίνα Σαρικάκη, Καθηγήτρια Πολιτικής Επικοινωνιών στο Ινστιτούτο Επικοινωνιακών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Βιέννης υπογραμμίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες γνωρίζουν και ενδιαφέρονται για την υπόθεση της ελληνικής Δημόσιας τηλεόρασης.
" Υπάρχουν 850.000 αναφορές στο θέμα της ΕΡΤ στο διαδίκτυο, σε όλη την Ευρώπη" είπε χαρακτηριστικά.
Το λόγο όμως έλαβαν και οι εργαζόμενοι, δημοσιογράφοι και τεχνικοί που εδώ και δέκα μήνες, κρατούν τη φωνή της ΕΡΤ ανοιχτή παράγοντας κανονικά τηλεοπτικό ραδιοφωνικό και ιντερνετικό πρόγραμμα.

Στη διαφορετική διάσταση που έχει προσλάβει πλέον ο πολύμηνος αγώνας τους αναφέρθηκε η εργαζόμενη της ελεύθερης ΕΡΤ3 Ελευθερία Φαραντάκη.
"Μετά από 10 μήνες που συνεχίζουμε να κρατάμε την ΕΡΤ ανοιχτή, οι εργαζόμενοι αντιλαμβανόμαστε ότι ο αγώνας μας έχει προσλάβει πλέον διαστάσεις ευρύτερες και αφορά συνολικά το αίτημα των Ελλήνων για μία Κοινωνία των Πολιτών και όχι των Αριθμών.
Ενός αγώνα, που όπως είπε, έχει ως στόχευση την ανατροπή μιας αντιδημοκρατικής απόφασης που έφθασε να σοκάρει όλην την Ευρώπη.

Μείζον ζήτημα ήταν και είναι η αποκατάσταση της νομιμότητας, η ποιότητα και οι όροι της ενημέρωσης, του πολιτισμού, της ψυχαγωγίας όπως επιβάλει το Σύνταγμα της Ελλάδας και τελικά η αναίρεση μιας αντιδημοκρατικής απόφασης που έπληξε την ελληνική κοινωνία και σόκαρε την Ευρώπη".

Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός αγώνα που πρωτίστως είναι ήθους και αξιοπρέπειας αναφέρθηκε από την πλευρά του ο δημοσιογράφος της ελεύθερης ΕΡΤ Νίκος Αγγελίδης.

"Είναι ένας αγώνας που συνεχίζεται μετά από 10 μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων παράγουμε κανονικά ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό πρόγραμμα χωρίς να αμειβόμαστε. Ο λόγος που συνεχίζουμε είναι γιατί δεν αποδεχόμαστε την παράνομη πράξη της Κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ. Κυρίως όμως θέλουμε να αναδείξουμε τι σημαίνει αξιοπρέπεια".

Εκπροσωπώντας την ΠΟΕΣΥ, η Αλεξάνδρα Χρηστακάκη στάθηκε ιδιαίτερα στο πολιτικό μήνυμα της εκδήλωσης.
"Το μαύρο της ΕΡΤ έφτασε και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.  Η πρωτοβουλία του βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δημήτρη Δρούτσα αποτελεί πολιτική πράξη στήριξης του αγώνα των εργαζομένων και καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής Σαμαρά-Βενιζέλου. Από την άλλη, η παρουσία του κ. 'Ενγκελ, μέλους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της πολιτικής οικογένειας δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας, είναι μήνυμα καταδίκης της αυθαιρεσίας του Αντώνη Σαμαρά".

 H ΕΡΤ είναι ανοιχτή και η Ευρώπη το γνωρίζει: Στο Ευρωκοινοβούλιο ο αγώνας των εργαζομένων (βίντεο)

Στην Ευρωβουλή το " Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας"

Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε η προβολή του ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου "Το χαμένο σήμα της Δημοκρατίας".
Απευθυνόμενος στο κοινό ο δημιουργός του, Γιώργος Αυγερόπουλος, εξήγησε ότι η ταινία προσεγγίζει κάτι πολύ ευρύτερο από την απώλεια εργασίας 2656 εργαζόμενων.
"Αυτή η ταινία δεν αναφέρεται απλώς στο κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης της Ελλάδας που άφησε χωρίς δουλειά 2656 ανθρώπους. Αναφέρεται και σε κάτι πολύ μεγαλύτερο. Ότι η δημοκρατία είναι το πρώτο θύμα της κρίσης και η ενημέρωση το δεύτερο" είπε χαρακτηριστικά.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΡΤ 

Σχόλια

Οι Μειονότητες στην Ελλάδα

Το τέλος των Βαλκανικών πολέμων, η συμφωνία του Νεϊγύ μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η Συνθήκη της Λωζάνης το 1923, διαμόρφωσαν την Ελλάδα σε ένα πολυεθνικό κράτος. Όχι μόνο μέσα από την προσάρτηση εδαφών αλλά και εθνοτήτων που μέχρι τότε ανήκαν στο τμήμα της πολυεθνικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα Βαλκάνια. Αυτή είναι η αρχή του πώς στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορες καταπιεσμένες εθνικές μειονότητες, οι Τούρκοι και οι Πομάκοι της Θράκης, οι Μακεδόνες, κ.ά.

Γυναίκες ενάντια στον καπιταλισμό

100 χρόνια από τη θρυλική απεργία που διεκδικούσε “ψωμί και τριαντάφυλλα”, η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών είναι πιο στενά δεμένη παρά ποτέ με την πάλη των εργατών ενάντια στον καπιταλισμό, υποστηρίζει η Μαρία Στύλλου.

100 χρόνια από τη Συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ

Η Συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ βοήθησε το ξέσπασμα της Γερμανικής Επανάστασης. Εκατομμύρια φαντάροι, εργάτες, εργάτριες έθεταν στον εαυτό τους το απλό ερώτημα: αφού οι «Ρώσοι» είναι διατεθειμένοι να κάνουν τόσες θυσίες για την ειρήνη, τότε γιατί να συνεχιστεί ο πόλεμος; Γιατί να μην ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους;

170 χρόνια Κομμουνιστικό Μανιφέστο

Ο Μαρξ κι ο Ένγκελς έγραψαν το Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος για λογαριασμό της επαναστατικής οργάνωσης που ήταν μέλη. Στο δεύτερο συνέδριό της που έγινε τον Νοέμβρη του 1847 η Ένωση των Δικαίων μετονομάστηκε σε Ένωση των Κομμουνιστών και τους εξουσιοδότησε να εκθέσουν δημόσια σε ένα σύντομο κείμενο τις βασικές αρχές της αλλά και το άμεσο πρόγραμμα δράσης της. Το Μανιφέστο ήταν δηλαδή μια παρέμβαση στις εξελίξεις, όχι ένα κείμενο που προοριζόταν για τους μακρινούς απογόνους στο μέλλον. Κι οι εξελίξεις «μύριζαν μπαρούτι», ήδη πριν τα τέλη του 1847, η Ευρώπη ολόκληρη έμοιαζε με ηφαίστειο που ετοιμαζόταν να εκραγεί. Το Μανιφέστο «βγήκε» από το τυπογραφείο στις 21 Φλεβάρη.

Ιμπεριαλισμός και Πόλεμος

Ο κύριος μηχανισμός που υιοθετήθηκε από τον καπιταλισμό στο τέλος του περασμένου αιώνα ήταν η επέκταση πέρα από τα αρχικά κέντρα του συστήματος στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, μια διαδικασία που έγινε γνωστή με τον όρο "ιμπεριαλισμός".