Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

H ΕΡΤ είναι ανοιχτή και η Ευρώπη το γνωρίζει: Στο Ευρωκοινοβούλιο ο αγώνας των εργαζομένων

Δέκα μήνες μετά το πραξικοπηματικό μαύρο που επιχείρησε να επιβάλλει η κυβέρνηση Σαμαρά, στη Δημόσια Ραδιοφωνία Τηλεόραση, ο αγώνας των εργαζομένων της  για ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών συνεχίζεται.  Η  φωνή τους έφθασε μέχρι την καρδιά της Ευρώπης,  στις Βρυξέλλες, όπου μετά από πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή  ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Δρούτσα και του Φρανκ Ενγκελ μέλους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος  η υπόθεση της ΕΡΤ ζωντάνεψε ξανά στο Ευρωκοινοβούλιο.  Μέσα από την προβολή του ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου «Το χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας»  και την παρουσία δημοσιογράφων και τεχνικών της ΕΡΤ που ενημέρωσαν την Ευρωβουλή για το παγκόσμια  μοναδικό εγχείρημα αυτοδιαχείρισης ενός δημόσιου μέσου ενημέρωσης.
Σαφέστατο μήνυμα καταδίκης της αυθαιρεσίας του Αντώνη Σαμαρά και της πρωτοφανούς του απόφασης να επιβάλλει μαύρο στη δημόσια ραδιοφωνία τηλεόραση, έστειλαν από τις Βρυξέλλες, οι διοργανωτές αλλά και όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την υπόθεση της ΕΡΤ στο Ευρωκοινοβούλιο.
Μήνυμα καταδίκης που εστάλη με σαφήνεια και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μιας και ένας εκ των δυο διοργανωτών ήταν ο Φρανκ Ενγκελ, μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος,  της πολιτικής οικογένειας που ανήκει η ΝΔ.

Η δημόσια τηλεόραση, σημείωσε ο Φρανκ Ενγκελ, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής κουλτούρας της Ευρώπης και πρέπει να προστατευτεί.
Σαφές μήνυμα πολιτικής στήριξης των εργαζομένων της ΕΡΤ έστειλε και ο Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος αναφέρθηκε στη στόχευση της πρωτοβουλίας.
Με τη σημερινή εκδήλωση θέλαμε να καταδείξουμε ότι το θέμα της ΕΡΤ παραμένει για μας ανοικτό, παρά τις προσπάθειες κάποιων να ξεχαστεί ανέφερε ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν επιτρέπεται  καμία περίπτωση να τίθεται  υπό αμφισβήτηση η Δημοκρατία και οι  θεσμοι.
"Η κρίση θέτει πολλά πράγματα προς αμφισβήτηση. Δεν επιτρέπεται μέσα σε αυτά να είναι η Δημοκρατία και οι θεσμοί. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οφείλει να αποτελεί το θεματοφύλακα του δημοσίου συμφέροντος και των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών. Το αυταρχικό κλείσιμο της ΕΡΤ από την Ελληνική Κυβέρνηση πριν από 10 μήνες αποτέλεσε μία κατάφωρη παραβίαση και των δύο αυτών εννοιών.
Σαφέστατο μήνυμα καταδίκης της πραξικοπηματικής απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης εστάλη και από την ακαδημαϊκή κοινότητα.
 "Λιγότερη δημόσια τηλεόραση σημαίνει λιγότερη Ευρώπη» τόνισε στην τοποθέτηση της η Κατερίνα Σαρικάκη, Καθηγήτρια Πολιτικής Επικοινωνιών στο Ινστιτούτο Επικοινωνιακών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Βιέννης υπογραμμίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες γνωρίζουν και ενδιαφέρονται για την υπόθεση της ελληνικής Δημόσιας τηλεόρασης.
" Υπάρχουν 850.000 αναφορές στο θέμα της ΕΡΤ στο διαδίκτυο, σε όλη την Ευρώπη" είπε χαρακτηριστικά.
Το λόγο όμως έλαβαν και οι εργαζόμενοι, δημοσιογράφοι και τεχνικοί που εδώ και δέκα μήνες, κρατούν τη φωνή της ΕΡΤ ανοιχτή παράγοντας κανονικά τηλεοπτικό ραδιοφωνικό και ιντερνετικό πρόγραμμα.

Στη διαφορετική διάσταση που έχει προσλάβει πλέον ο πολύμηνος αγώνας τους αναφέρθηκε η εργαζόμενη της ελεύθερης ΕΡΤ3 Ελευθερία Φαραντάκη.
"Μετά από 10 μήνες που συνεχίζουμε να κρατάμε την ΕΡΤ ανοιχτή, οι εργαζόμενοι αντιλαμβανόμαστε ότι ο αγώνας μας έχει προσλάβει πλέον διαστάσεις ευρύτερες και αφορά συνολικά το αίτημα των Ελλήνων για μία Κοινωνία των Πολιτών και όχι των Αριθμών.
Ενός αγώνα, που όπως είπε, έχει ως στόχευση την ανατροπή μιας αντιδημοκρατικής απόφασης που έφθασε να σοκάρει όλην την Ευρώπη.

Μείζον ζήτημα ήταν και είναι η αποκατάσταση της νομιμότητας, η ποιότητα και οι όροι της ενημέρωσης, του πολιτισμού, της ψυχαγωγίας όπως επιβάλει το Σύνταγμα της Ελλάδας και τελικά η αναίρεση μιας αντιδημοκρατικής απόφασης που έπληξε την ελληνική κοινωνία και σόκαρε την Ευρώπη".

Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός αγώνα που πρωτίστως είναι ήθους και αξιοπρέπειας αναφέρθηκε από την πλευρά του ο δημοσιογράφος της ελεύθερης ΕΡΤ Νίκος Αγγελίδης.

"Είναι ένας αγώνας που συνεχίζεται μετά από 10 μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων παράγουμε κανονικά ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό πρόγραμμα χωρίς να αμειβόμαστε. Ο λόγος που συνεχίζουμε είναι γιατί δεν αποδεχόμαστε την παράνομη πράξη της Κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ. Κυρίως όμως θέλουμε να αναδείξουμε τι σημαίνει αξιοπρέπεια".

Εκπροσωπώντας την ΠΟΕΣΥ, η Αλεξάνδρα Χρηστακάκη στάθηκε ιδιαίτερα στο πολιτικό μήνυμα της εκδήλωσης.
"Το μαύρο της ΕΡΤ έφτασε και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.  Η πρωτοβουλία του βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δημήτρη Δρούτσα αποτελεί πολιτική πράξη στήριξης του αγώνα των εργαζομένων και καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής Σαμαρά-Βενιζέλου. Από την άλλη, η παρουσία του κ. 'Ενγκελ, μέλους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της πολιτικής οικογένειας δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας, είναι μήνυμα καταδίκης της αυθαιρεσίας του Αντώνη Σαμαρά".

 H ΕΡΤ είναι ανοιχτή και η Ευρώπη το γνωρίζει: Στο Ευρωκοινοβούλιο ο αγώνας των εργαζομένων (βίντεο)

Στην Ευρωβουλή το " Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας"

Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε η προβολή του ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου "Το χαμένο σήμα της Δημοκρατίας".
Απευθυνόμενος στο κοινό ο δημιουργός του, Γιώργος Αυγερόπουλος, εξήγησε ότι η ταινία προσεγγίζει κάτι πολύ ευρύτερο από την απώλεια εργασίας 2656 εργαζόμενων.
"Αυτή η ταινία δεν αναφέρεται απλώς στο κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης της Ελλάδας που άφησε χωρίς δουλειά 2656 ανθρώπους. Αναφέρεται και σε κάτι πολύ μεγαλύτερο. Ότι η δημοκρατία είναι το πρώτο θύμα της κρίσης και η ενημέρωση το δεύτερο" είπε χαρακτηριστικά.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΡΤ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρξισμός και φεμινισμός σήμερα

Judith Orr, International Socialism, Issue 127


Η διεθνιστική παράδοση στα Βαλκάνια: «Τα λάβαρα ήσαν όλα ερυθρά...»

H Aριστερά χρειάζεται μια διεθνιστική πολιτική για να αντιπαλέψει τον ιμπεριαλισμό. O Λέανδρος Mπόλαρης παρουσιάζει τις ρίζες αυτής της παράδοσης στα Bαλκάνια.

Τα Βαλκάνια έχουν μια αιματοβαμμένη παράδοση ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και εθνικιστικών συγκρούσεων ανάμεσα στις άρχουσες τάξεις. Διαθέτουν, όμως, και μια πλούσια διεθνιστική παράδοση, από τις αρχές κιόλας του 20ου αιώνα. Για να ακριβολογούμε, ο ρίζες της αριστεράς στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια είναι αντιπολεμικές, διεθνιστικές, επαναστατικές. Αυτές οι «ρίζες» απλώθηκαν, επηρέασαν εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες και εργάτριες. 

Όταν ξέσπασε για παράδειγμα ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, η Δεύτερη Διεθνής και τα μεγαλύτερα σοσιαλιστικά κόμματα στον κόσμο, όπως το γερμανικό, πρόδωσαν τις αντιπολεμικές διακηρύξεις τους και τάχτηκαν το καθένα στο πλευρό της δικιάς του άρχουσας τάξης. Υπήρχαν τρία κόμματα που κράτησαν μια ξεκάθαρη αντιπολεμική, διεθνιστική στάση. Το ένα, το γνωστότερο, ήταν οι μπολσεβίκοι του Λένιν στη Ρωσία. 

Τ…

Γιατί το Ισραήλ είναι ρατσιστικό κράτος

Οι υποστηριχτές του Ισραήλ λένε ότι είναι "αντισημιτισμός" να αποκαλείς το Ισραήλ ρατσιστικό. Θέλουν να αποσιωπήσουν τη δίκαιη κατακραυγή του θεσμικού ρατσισμού του ενάντια στους Παλαιστίνιους. Η Σάρα Μπέιτς και ο Τόμας Τένγκελι-Έβανς εξηγούν γιατί το Ισραήλ καταπιέζει τους Παλαιστίνιους - και γιατί ο ρατσισμός είναι σύμφυτος με το κράτος από την ίδρυσή του το 1948.
Τι είναι ο Σιωνισμός;

Ο Σιωνισμός είναι η ιδρυτική ιδεολογία του Ισραήλ. Αναδύθηκε σαν απάντηση στον αντισημιτισμό της Ευρώπης στα τέλη του 19ου αιώνα. 

Στην Τσαρική Ρωσία το καθεστώς χρησιμοποιούσε τους Εβραίους σαν βολικούς αποδιοπομπαίους τράγους. Χιλιάδες Εβραίοι σκοτώθηκαν σε πογκρόμ που υποστηρίζονταν από το κράτος. Οι Σιωνιστές επιχειρηματολογούσαν υπέρ της εγκατάλειψης των χωρών όπου υφίσταντο διώξεις και της εγκαθίδρυσης ενός αποκλειστικά Εβραϊκού κράτους. Αλλά από μόνο του το γεγονός ότι ο Σιωνισμός ήταν απάντηση στην καταπίεση, δεν τον καθιστά κιόλας προοδευτικό.

Η λογική του Σιωνισμού βλέπει τον αντισημιτ…