Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εργατικό Κέντρο Λαυρίου για την καταδίκη των 24 Χαλυβουργών

   Σε ποινές φυλάκισης με αναστολή καταδικάστηκαν 24 χαλυβουργοί που είχαν απεργήσει για 9 μήνες το 2012.
  Ειδικότερα, σε 23 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή καταδικάστηκαν πρόεδρος, ο γραμματέας και ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Ελληνικής Χαλυβουργίας», Γίωργος Σιφωνιός, Νάσος Παυλάκης και Νίκος Χαροκόπος.
  Στους υπόλοιπους εκ των 24 επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 21 μηνών με 3ετή αναστολή, ενώ αθώα κρίθηκε η σύζυγος ενός χαλυβουργού.
   Οι απεργοί καταθέσαν έφεση.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΩΝ10-4-2014Η δικαστική απόφαση που καταδικάζει 24 αγωνιστές χαλυβουργούς σε 21 εως 23 μήνες φυλακή, δείχνει την ταξικότητά της δικαιοσύνης  και ποια συμφέροντα εξυπηρετεί, θέλει να επιβάλει το: Νόμος είναι το δίκιο του αφεντικού, επηρεασμένη από το δόγμα «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης. Τέτοιοι αγώνες δεν μπορούν να λερωθούν από την συκοφαντία και τις δικαστικές διώξεις, γιατί χαράσσουν βαθιά σημάδια στην καρδιά της εργατικής τάξης που μένουν ως φάρος ελπίδας για το σύνολο των κολασμένων. Τιμή μας που στηρίξαμε τους ηρωικούς χαλυβουργούς στον μεγαλειώδη τους 9μηνο αγώνα. Οι καταδίκες των αστικών δικαστηρίων είναι τιμητικά παράσημα ταξικού αγώνα. 

ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ

Πριν 50 χρόνια το 1964 ξέσπασε μια μεγάλη απεργία των κλωστοϋφαντουργών του εργοστασίου Καρέλλα. Η κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου στέλνει πάνω από χίλιους αστυνομικούς, καταστέλλει άγρια την απεργία και στέλνει στα νοσοκομεία πάνω από 20 σοβαρά τραυματίες. Η διοίκηση του σωματείου διώκεται και πάει φυλακή. Μάλιστα η δίωξη του προέδρου, Δημήτρη Αγγελάκη  είναι μη εξαγοράσιμη. Η απεργία εκείνη είναι η αφορμή που το εργατικό κέντρο Λαυρίου πήρε την απόφαση να προχωρήσει σε ανάδειξη της ιστορικής ταξικής μνήμης της περιοχής του Λαυρίου.
Η απόφαση εναντίον των χαλυβουργών ξυπνάει μνήμες, ενώ δείχνει ότι η ταξική πάλη οξύνεται και ο αντίπαλος χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να καταστείλει την αντίστασή μας στην βαρβαρότητα. Η οργάνωση στα σωματεία, οι συλλογικές αποφάσεις, η ταξική αλληλεγγύη είναι τα όπλα μας και τα δίδαξε με τον καλύτερο τρόπο ο 9μηνος αγώνας των χαλυβουργών.  

 ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρξισμός και φεμινισμός σήμερα

Judith Orr, International Socialism, Issue 127


Η διεθνιστική παράδοση στα Βαλκάνια: «Τα λάβαρα ήσαν όλα ερυθρά...»

H Aριστερά χρειάζεται μια διεθνιστική πολιτική για να αντιπαλέψει τον ιμπεριαλισμό. O Λέανδρος Mπόλαρης παρουσιάζει τις ρίζες αυτής της παράδοσης στα Bαλκάνια.

Τα Βαλκάνια έχουν μια αιματοβαμμένη παράδοση ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και εθνικιστικών συγκρούσεων ανάμεσα στις άρχουσες τάξεις. Διαθέτουν, όμως, και μια πλούσια διεθνιστική παράδοση, από τις αρχές κιόλας του 20ου αιώνα. Για να ακριβολογούμε, ο ρίζες της αριστεράς στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια είναι αντιπολεμικές, διεθνιστικές, επαναστατικές. Αυτές οι «ρίζες» απλώθηκαν, επηρέασαν εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες και εργάτριες. 

Όταν ξέσπασε για παράδειγμα ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, η Δεύτερη Διεθνής και τα μεγαλύτερα σοσιαλιστικά κόμματα στον κόσμο, όπως το γερμανικό, πρόδωσαν τις αντιπολεμικές διακηρύξεις τους και τάχτηκαν το καθένα στο πλευρό της δικιάς του άρχουσας τάξης. Υπήρχαν τρία κόμματα που κράτησαν μια ξεκάθαρη αντιπολεμική, διεθνιστική στάση. Το ένα, το γνωστότερο, ήταν οι μπολσεβίκοι του Λένιν στη Ρωσία. 

Τ…

Γιατί το Ισραήλ είναι ρατσιστικό κράτος

Οι υποστηριχτές του Ισραήλ λένε ότι είναι "αντισημιτισμός" να αποκαλείς το Ισραήλ ρατσιστικό. Θέλουν να αποσιωπήσουν τη δίκαιη κατακραυγή του θεσμικού ρατσισμού του ενάντια στους Παλαιστίνιους. Η Σάρα Μπέιτς και ο Τόμας Τένγκελι-Έβανς εξηγούν γιατί το Ισραήλ καταπιέζει τους Παλαιστίνιους - και γιατί ο ρατσισμός είναι σύμφυτος με το κράτος από την ίδρυσή του το 1948.
Τι είναι ο Σιωνισμός;

Ο Σιωνισμός είναι η ιδρυτική ιδεολογία του Ισραήλ. Αναδύθηκε σαν απάντηση στον αντισημιτισμό της Ευρώπης στα τέλη του 19ου αιώνα. 

Στην Τσαρική Ρωσία το καθεστώς χρησιμοποιούσε τους Εβραίους σαν βολικούς αποδιοπομπαίους τράγους. Χιλιάδες Εβραίοι σκοτώθηκαν σε πογκρόμ που υποστηρίζονταν από το κράτος. Οι Σιωνιστές επιχειρηματολογούσαν υπέρ της εγκατάλειψης των χωρών όπου υφίσταντο διώξεις και της εγκαθίδρυσης ενός αποκλειστικά Εβραϊκού κράτους. Αλλά από μόνο του το γεγονός ότι ο Σιωνισμός ήταν απάντηση στην καταπίεση, δεν τον καθιστά κιόλας προοδευτικό.

Η λογική του Σιωνισμού βλέπει τον αντισημιτ…