Εργατικό Κέντρο Λαυρίου για την καταδίκη των 24 Χαλυβουργών

   Σε ποινές φυλάκισης με αναστολή καταδικάστηκαν 24 χαλυβουργοί που είχαν απεργήσει για 9 μήνες το 2012.
  Ειδικότερα, σε 23 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή καταδικάστηκαν πρόεδρος, ο γραμματέας και ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Ελληνικής Χαλυβουργίας», Γίωργος Σιφωνιός, Νάσος Παυλάκης και Νίκος Χαροκόπος.
  Στους υπόλοιπους εκ των 24 επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 21 μηνών με 3ετή αναστολή, ενώ αθώα κρίθηκε η σύζυγος ενός χαλυβουργού.
   Οι απεργοί καταθέσαν έφεση.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΩΝ10-4-2014Η δικαστική απόφαση που καταδικάζει 24 αγωνιστές χαλυβουργούς σε 21 εως 23 μήνες φυλακή, δείχνει την ταξικότητά της δικαιοσύνης  και ποια συμφέροντα εξυπηρετεί, θέλει να επιβάλει το: Νόμος είναι το δίκιο του αφεντικού, επηρεασμένη από το δόγμα «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης. Τέτοιοι αγώνες δεν μπορούν να λερωθούν από την συκοφαντία και τις δικαστικές διώξεις, γιατί χαράσσουν βαθιά σημάδια στην καρδιά της εργατικής τάξης που μένουν ως φάρος ελπίδας για το σύνολο των κολασμένων. Τιμή μας που στηρίξαμε τους ηρωικούς χαλυβουργούς στον μεγαλειώδη τους 9μηνο αγώνα. Οι καταδίκες των αστικών δικαστηρίων είναι τιμητικά παράσημα ταξικού αγώνα. 

ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ

Πριν 50 χρόνια το 1964 ξέσπασε μια μεγάλη απεργία των κλωστοϋφαντουργών του εργοστασίου Καρέλλα. Η κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου στέλνει πάνω από χίλιους αστυνομικούς, καταστέλλει άγρια την απεργία και στέλνει στα νοσοκομεία πάνω από 20 σοβαρά τραυματίες. Η διοίκηση του σωματείου διώκεται και πάει φυλακή. Μάλιστα η δίωξη του προέδρου, Δημήτρη Αγγελάκη  είναι μη εξαγοράσιμη. Η απεργία εκείνη είναι η αφορμή που το εργατικό κέντρο Λαυρίου πήρε την απόφαση να προχωρήσει σε ανάδειξη της ιστορικής ταξικής μνήμης της περιοχής του Λαυρίου.
Η απόφαση εναντίον των χαλυβουργών ξυπνάει μνήμες, ενώ δείχνει ότι η ταξική πάλη οξύνεται και ο αντίπαλος χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να καταστείλει την αντίστασή μας στην βαρβαρότητα. Η οργάνωση στα σωματεία, οι συλλογικές αποφάσεις, η ταξική αλληλεγγύη είναι τα όπλα μας και τα δίδαξε με τον καλύτερο τρόπο ο 9μηνος αγώνας των χαλυβουργών.  

 ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Σχόλια

Ο Φασισμός και ο στρατηγικός προσανατολισμός στην πάλη ενάντιά του Παντελής Πουλιόπουλος


Θρησκεία και κινήματα Νίκος Λούντος


Η Γκουέρνικα του Πικάσο Σκοτ Τζόνσον