Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Σομόζα κάνει τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Σομόζα στο Στάδιο Σομόζα

Ερνέστο Καρντενάλ Μαρτίνεζ (γεν. 20 Ιαν. 1925). Νικαραγουανός ποιητής, καθολικός ιερέας και πολιτικός, μέλος του κόμματος των Σαντινίστας και υπουργός πολιτισμού από το 1979 ως το 1987.
  Αυτό το έργο για τον πρεσβύτερο Σομόζα (τον Γκαρσία) συντέθηκε, μαζί με τα υπόλοιπα επιγράμματα, μεταξύ 1952 και 1956 (κατά πάσα πιθανότητα πριν την εκτέλεση του Σομόζα από τον ποιητή Ριγκομπέρτο Λόπεζ Πέρεζ σ' ένα πάρτι στη Λεόν το 1956). Παρότι τα επιγράμματα αυτά κυκλοφορούσαν ευρέως (και ανώνυμα) σε φωτοαντίγραφα, τα ποιήματα δεν είχαν εκδοθεί σε συλλογή ως το 1961.


    Είναι μία πολύ εύστοχη σατιρική επίθεση (σ' ένα ασυνήθιστα κυνικό είδος τυράννου) που ο ποιητής επιτυγχάνει αφήνοντας τον ίδιο να εκθέτει τον εαυτό του με τα ίδια του τα λόγια. Αυτή η ποιητική παρωδία είναι μια πληρωμένη απάντηση στο εγκώμιο του Έζρα Πάουντ (στο Άσμα 61) στο Μουσολίνι, "το Αφεντικό", αυτόν που αποστράγγιξε τους βάλτους για καλλιεργήσιμη γη και έφτιαξε εκατομμύρια δωμάτια για να μπορούν οι άνθρωποι να ζουν...
Δεν είναι ότι πιστεύω πως ο λαός μού έστησε το άγαλμα αυτό
Γιατί ξέρω καλύτερα απ' τον καθένα πως ήτανε δική μου διαταγή.
Ούτε καμώνομαι πως τάχα μ' αυτό θενά περάσω στις μέλλουσες γενιές.
Γιατί το ξέρω πως μια μέρα ο λαός θα το γκρεμίσει.
Ούτε το 'χα καημό να στήσω για τον εαυτό μου ζωντανό ένα μνημείο που εσείς δε θα μου στήνατε νεκρό.  
Μα έστησα το άγαλμα αυτό γιατί θα το σιχαίνεστε, το ξέρω.
πηγή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρξισμός και φεμινισμός σήμερα

Judith Orr, International Socialism, Issue 127


Η διεθνιστική παράδοση στα Βαλκάνια: «Τα λάβαρα ήσαν όλα ερυθρά...»

H Aριστερά χρειάζεται μια διεθνιστική πολιτική για να αντιπαλέψει τον ιμπεριαλισμό. O Λέανδρος Mπόλαρης παρουσιάζει τις ρίζες αυτής της παράδοσης στα Bαλκάνια.

Τα Βαλκάνια έχουν μια αιματοβαμμένη παράδοση ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και εθνικιστικών συγκρούσεων ανάμεσα στις άρχουσες τάξεις. Διαθέτουν, όμως, και μια πλούσια διεθνιστική παράδοση, από τις αρχές κιόλας του 20ου αιώνα. Για να ακριβολογούμε, ο ρίζες της αριστεράς στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια είναι αντιπολεμικές, διεθνιστικές, επαναστατικές. Αυτές οι «ρίζες» απλώθηκαν, επηρέασαν εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες και εργάτριες. 

Όταν ξέσπασε για παράδειγμα ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, η Δεύτερη Διεθνής και τα μεγαλύτερα σοσιαλιστικά κόμματα στον κόσμο, όπως το γερμανικό, πρόδωσαν τις αντιπολεμικές διακηρύξεις τους και τάχτηκαν το καθένα στο πλευρό της δικιάς του άρχουσας τάξης. Υπήρχαν τρία κόμματα που κράτησαν μια ξεκάθαρη αντιπολεμική, διεθνιστική στάση. Το ένα, το γνωστότερο, ήταν οι μπολσεβίκοι του Λένιν στη Ρωσία. 

Τ…

Γιατί το Ισραήλ είναι ρατσιστικό κράτος

Οι υποστηριχτές του Ισραήλ λένε ότι είναι "αντισημιτισμός" να αποκαλείς το Ισραήλ ρατσιστικό. Θέλουν να αποσιωπήσουν τη δίκαιη κατακραυγή του θεσμικού ρατσισμού του ενάντια στους Παλαιστίνιους. Η Σάρα Μπέιτς και ο Τόμας Τένγκελι-Έβανς εξηγούν γιατί το Ισραήλ καταπιέζει τους Παλαιστίνιους - και γιατί ο ρατσισμός είναι σύμφυτος με το κράτος από την ίδρυσή του το 1948.
Τι είναι ο Σιωνισμός;

Ο Σιωνισμός είναι η ιδρυτική ιδεολογία του Ισραήλ. Αναδύθηκε σαν απάντηση στον αντισημιτισμό της Ευρώπης στα τέλη του 19ου αιώνα. 

Στην Τσαρική Ρωσία το καθεστώς χρησιμοποιούσε τους Εβραίους σαν βολικούς αποδιοπομπαίους τράγους. Χιλιάδες Εβραίοι σκοτώθηκαν σε πογκρόμ που υποστηρίζονταν από το κράτος. Οι Σιωνιστές επιχειρηματολογούσαν υπέρ της εγκατάλειψης των χωρών όπου υφίσταντο διώξεις και της εγκαθίδρυσης ενός αποκλειστικά Εβραϊκού κράτους. Αλλά από μόνο του το γεγονός ότι ο Σιωνισμός ήταν απάντηση στην καταπίεση, δεν τον καθιστά κιόλας προοδευτικό.

Η λογική του Σιωνισμού βλέπει τον αντισημιτ…