Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: στον αγώνα με όπλο συσπείρωσης το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα

"Ρεφορμιστική η ΑΝΤΑΡΣΥΑ" λέει το ΚΚΕ

του Γιάννη Ελαφρού 

«Τα κόμματα λοιπόν -θέλουν δεν θέλουν- χωρίζονται σε κόμματα που υπερασπίζονται την EE, τα μονοπώλια, από τη μια μεριά, και στα κόμματα, όπως το ΚΚΕ, από την άλλη, που παλεύει για αποδέσμευση από την EE, μονομερή διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων με το λαό στην εξουσία να κάνει κουμάντο στην οικονομία» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία του Πάσχα.Το πρόβλημα όμως για το ΚΚΕ είναι ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν χρειάζονται κυρίως έναν οδηγό κατάταξης των κομμάτων αλλά μια μάχιμη ανατρεπτική πολιτική γραμμή. Το ΚΚΕ εξαντλεί τη δυναμική του στο να χτυπήσει τις άλλες αριστερές απόψεις, ενώ το τελευταίο διάστημα επιτίθεται με σφοδρότητα (και συχνά χωρίς αρχές) στην άντικαπιταλιστική Αριστερά και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Διαλέγουν όμως διαρκώς λάθος πεδίο, λέγοντας τόσο υπερβολικά ψέματα ώστε η λάσπη να γυρίζει σε όσους την εκτοξεύουν.

Αφού είπαν ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι... απεργοσπάστες, έκαναν κριτική στην Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας και στον Πέτρο Κωνσταντίνου πως δεν είναι επαρκώς... αντιναζί!

Ο Ριζοσπάστης (22/4) ανέλυσε γιατί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ρεφορμιστική! Ο λόγος; «Διότι είναι αυταπάτη να καλείς το λαό σε πάλη για πολιτικές αλλαγές σε όφελος του εντός του καπιταλισμού» γράφει επί λέξει. Πρόκειται για παραλογισμό. Το ΚΚΕ υποστηρίζει πως δεν είναι δυνατό να επιβάλει η εργατική τάξη ασταθείς και μερικές αλλά ουσιαστικές κατακτήσεις μέσα στον καπιταλισμό, δυναμώνοντας στην πάλη για την επαναστατική ανατροπή.

Γι' αυτό και το ΚΚΕ δεν θέτει ανατρεπτικούς πολιτικούς στόχους στο μαζικό κίνημα, προωθεί αγώνες χαμηλής έντασης και βγάζει κορόνες για τη «λαϊκή εξουσία», ενώ δεν συγκρούεται με την αστική εξουσία και την κυβέρνηση.

Ο Ριζοσπάστης κατηγορεί την ΑΝΤΑΡΣΥΑ πως «αποσυνδέει την αποδέσμευση από την EE από την εξουσία, μπορεί να υποθέσει κανείς ότι αναφέρονται σε κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού; Ισως μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;». 

Διάνα πετύχατε, σύντροφοι. Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να μας βγάλει από την EE;

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει απαντημένο το ερώτημα της εξουσίας: πάλη για την επανάσταση και την εργατική εξουσία - δημοκρατία. Αλλά όχι στα χαρτιά, στον αγώνα με όπλο συσπείρωσης το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα.

Δημοσιεύθηκε στο ΠΡΙΝ 27/4/2014

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρξισμός και φεμινισμός σήμερα

Judith Orr, International Socialism, Issue 127


Η διεθνιστική παράδοση στα Βαλκάνια: «Τα λάβαρα ήσαν όλα ερυθρά...»

H Aριστερά χρειάζεται μια διεθνιστική πολιτική για να αντιπαλέψει τον ιμπεριαλισμό. O Λέανδρος Mπόλαρης παρουσιάζει τις ρίζες αυτής της παράδοσης στα Bαλκάνια.

Τα Βαλκάνια έχουν μια αιματοβαμμένη παράδοση ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και εθνικιστικών συγκρούσεων ανάμεσα στις άρχουσες τάξεις. Διαθέτουν, όμως, και μια πλούσια διεθνιστική παράδοση, από τις αρχές κιόλας του 20ου αιώνα. Για να ακριβολογούμε, ο ρίζες της αριστεράς στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια είναι αντιπολεμικές, διεθνιστικές, επαναστατικές. Αυτές οι «ρίζες» απλώθηκαν, επηρέασαν εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες και εργάτριες. 

Όταν ξέσπασε για παράδειγμα ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, η Δεύτερη Διεθνής και τα μεγαλύτερα σοσιαλιστικά κόμματα στον κόσμο, όπως το γερμανικό, πρόδωσαν τις αντιπολεμικές διακηρύξεις τους και τάχτηκαν το καθένα στο πλευρό της δικιάς του άρχουσας τάξης. Υπήρχαν τρία κόμματα που κράτησαν μια ξεκάθαρη αντιπολεμική, διεθνιστική στάση. Το ένα, το γνωστότερο, ήταν οι μπολσεβίκοι του Λένιν στη Ρωσία. 

Τ…

Γιατί το Ισραήλ είναι ρατσιστικό κράτος

Οι υποστηριχτές του Ισραήλ λένε ότι είναι "αντισημιτισμός" να αποκαλείς το Ισραήλ ρατσιστικό. Θέλουν να αποσιωπήσουν τη δίκαιη κατακραυγή του θεσμικού ρατσισμού του ενάντια στους Παλαιστίνιους. Η Σάρα Μπέιτς και ο Τόμας Τένγκελι-Έβανς εξηγούν γιατί το Ισραήλ καταπιέζει τους Παλαιστίνιους - και γιατί ο ρατσισμός είναι σύμφυτος με το κράτος από την ίδρυσή του το 1948.
Τι είναι ο Σιωνισμός;

Ο Σιωνισμός είναι η ιδρυτική ιδεολογία του Ισραήλ. Αναδύθηκε σαν απάντηση στον αντισημιτισμό της Ευρώπης στα τέλη του 19ου αιώνα. 

Στην Τσαρική Ρωσία το καθεστώς χρησιμοποιούσε τους Εβραίους σαν βολικούς αποδιοπομπαίους τράγους. Χιλιάδες Εβραίοι σκοτώθηκαν σε πογκρόμ που υποστηρίζονταν από το κράτος. Οι Σιωνιστές επιχειρηματολογούσαν υπέρ της εγκατάλειψης των χωρών όπου υφίσταντο διώξεις και της εγκαθίδρυσης ενός αποκλειστικά Εβραϊκού κράτους. Αλλά από μόνο του το γεγονός ότι ο Σιωνισμός ήταν απάντηση στην καταπίεση, δεν τον καθιστά κιόλας προοδευτικό.

Η λογική του Σιωνισμού βλέπει τον αντισημιτ…