ΑΝΤΑΡΣΥΑ: στον αγώνα με όπλο συσπείρωσης το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα

"Ρεφορμιστική η ΑΝΤΑΡΣΥΑ" λέει το ΚΚΕ

του Γιάννη Ελαφρού 

«Τα κόμματα λοιπόν -θέλουν δεν θέλουν- χωρίζονται σε κόμματα που υπερασπίζονται την EE, τα μονοπώλια, από τη μια μεριά, και στα κόμματα, όπως το ΚΚΕ, από την άλλη, που παλεύει για αποδέσμευση από την EE, μονομερή διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων με το λαό στην εξουσία να κάνει κουμάντο στην οικονομία» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία του Πάσχα.Το πρόβλημα όμως για το ΚΚΕ είναι ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν χρειάζονται κυρίως έναν οδηγό κατάταξης των κομμάτων αλλά μια μάχιμη ανατρεπτική πολιτική γραμμή. Το ΚΚΕ εξαντλεί τη δυναμική του στο να χτυπήσει τις άλλες αριστερές απόψεις, ενώ το τελευταίο διάστημα επιτίθεται με σφοδρότητα (και συχνά χωρίς αρχές) στην άντικαπιταλιστική Αριστερά και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Διαλέγουν όμως διαρκώς λάθος πεδίο, λέγοντας τόσο υπερβολικά ψέματα ώστε η λάσπη να γυρίζει σε όσους την εκτοξεύουν.

Αφού είπαν ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι... απεργοσπάστες, έκαναν κριτική στην Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας και στον Πέτρο Κωνσταντίνου πως δεν είναι επαρκώς... αντιναζί!

Ο Ριζοσπάστης (22/4) ανέλυσε γιατί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ρεφορμιστική! Ο λόγος; «Διότι είναι αυταπάτη να καλείς το λαό σε πάλη για πολιτικές αλλαγές σε όφελος του εντός του καπιταλισμού» γράφει επί λέξει. Πρόκειται για παραλογισμό. Το ΚΚΕ υποστηρίζει πως δεν είναι δυνατό να επιβάλει η εργατική τάξη ασταθείς και μερικές αλλά ουσιαστικές κατακτήσεις μέσα στον καπιταλισμό, δυναμώνοντας στην πάλη για την επαναστατική ανατροπή.

Γι' αυτό και το ΚΚΕ δεν θέτει ανατρεπτικούς πολιτικούς στόχους στο μαζικό κίνημα, προωθεί αγώνες χαμηλής έντασης και βγάζει κορόνες για τη «λαϊκή εξουσία», ενώ δεν συγκρούεται με την αστική εξουσία και την κυβέρνηση.

Ο Ριζοσπάστης κατηγορεί την ΑΝΤΑΡΣΥΑ πως «αποσυνδέει την αποδέσμευση από την EE από την εξουσία, μπορεί να υποθέσει κανείς ότι αναφέρονται σε κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού; Ισως μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;». 

Διάνα πετύχατε, σύντροφοι. Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να μας βγάλει από την EE;

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει απαντημένο το ερώτημα της εξουσίας: πάλη για την επανάσταση και την εργατική εξουσία - δημοκρατία. Αλλά όχι στα χαρτιά, στον αγώνα με όπλο συσπείρωσης το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα.

Δημοσιεύθηκε στο ΠΡΙΝ 27/4/2014

Σχόλια

Οι Μειονότητες στην Ελλάδα

Το τέλος των Βαλκανικών πολέμων, η συμφωνία του Νεϊγύ μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η Συνθήκη της Λωζάνης το 1923, διαμόρφωσαν την Ελλάδα σε ένα πολυεθνικό κράτος. Όχι μόνο μέσα από την προσάρτηση εδαφών αλλά και εθνοτήτων που μέχρι τότε ανήκαν στο τμήμα της πολυεθνικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα Βαλκάνια. Αυτή είναι η αρχή του πώς στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορες καταπιεσμένες εθνικές μειονότητες, οι Τούρκοι και οι Πομάκοι της Θράκης, οι Μακεδόνες, κ.ά.

Γυναίκες ενάντια στον καπιταλισμό

100 χρόνια από τη θρυλική απεργία που διεκδικούσε “ψωμί και τριαντάφυλλα”, η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών είναι πιο στενά δεμένη παρά ποτέ με την πάλη των εργατών ενάντια στον καπιταλισμό, υποστηρίζει η Μαρία Στύλλου.

100 χρόνια από τη Συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ

Η Συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ βοήθησε το ξέσπασμα της Γερμανικής Επανάστασης. Εκατομμύρια φαντάροι, εργάτες, εργάτριες έθεταν στον εαυτό τους το απλό ερώτημα: αφού οι «Ρώσοι» είναι διατεθειμένοι να κάνουν τόσες θυσίες για την ειρήνη, τότε γιατί να συνεχιστεί ο πόλεμος; Γιατί να μην ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους;

170 χρόνια Κομμουνιστικό Μανιφέστο

Ο Μαρξ κι ο Ένγκελς έγραψαν το Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος για λογαριασμό της επαναστατικής οργάνωσης που ήταν μέλη. Στο δεύτερο συνέδριό της που έγινε τον Νοέμβρη του 1847 η Ένωση των Δικαίων μετονομάστηκε σε Ένωση των Κομμουνιστών και τους εξουσιοδότησε να εκθέσουν δημόσια σε ένα σύντομο κείμενο τις βασικές αρχές της αλλά και το άμεσο πρόγραμμα δράσης της. Το Μανιφέστο ήταν δηλαδή μια παρέμβαση στις εξελίξεις, όχι ένα κείμενο που προοριζόταν για τους μακρινούς απογόνους στο μέλλον. Κι οι εξελίξεις «μύριζαν μπαρούτι», ήδη πριν τα τέλη του 1847, η Ευρώπη ολόκληρη έμοιαζε με ηφαίστειο που ετοιμαζόταν να εκραγεί. Το Μανιφέστο «βγήκε» από το τυπογραφείο στις 21 Φλεβάρη.

Ιμπεριαλισμός και Πόλεμος

Ο κύριος μηχανισμός που υιοθετήθηκε από τον καπιταλισμό στο τέλος του περασμένου αιώνα ήταν η επέκταση πέρα από τα αρχικά κέντρα του συστήματος στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, μια διαδικασία που έγινε γνωστή με τον όρο "ιμπεριαλισμός".